Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα η συμφωνία για το Σκοπιανό

Διαβάστε επίσης

Η  συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Όπως είπε, η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί από άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής.

Και το χειρότερο, συμπλήρωσε, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονές μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο.

«Μέσα από μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους. Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες, στη ζωτική -από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς- περιοχή των Βαλκανίων» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν ένας διαρκής αγώνας, που σήμερα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Μπορούμε τόσο εμείς και κυρίως ο ελληνικός λαός -γιατί πρόκειται για συλλογική προσπάθεια- να αισθανόμαστε δικαιωμένοι & πιο σίγουροι για το μέλλον».

Παλαιότερα άρθρα: