Τσίπρας Vs Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης Vs Μομφή

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παντελής Ζαγοριανίτης

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για τις πωλήσεις βλημάτων στη Σαουδική Αραβία έχει προαναγγελθεί ως «μητέρα των μαχών» στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Η γενίκευση της συζήτησης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, δημιουργεί ενδεχομένως για μια ακόμη φορά φρούδες ελπίδες στην κοινή γνώμη ότι μπορεί να αναμένει σημαντικές αποκαλύψεις. Ενώ όλοι περιμένουν παράλληλα, να δουν και τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα καλύψει, όπως όλα δείχνουν, τον κυβερνητικό του εταίρο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς, οι συζητήσεις στη Βουλή παραδοσιακά τα τελευταία αρκετά χρόνια αποτελούν απλώς και μόνο μια ευκαιρία συσπείρωσης κομματικών ακροατηρίων καθώς η αλήθεια που υποστηρίζει ο καθένας φτάνει απλώς και μόνο έως του σημείου που θα δώσει επιχειρήματα στα φιλικά ΜΜΕ για τίτλους και… προπαγάνδα.

Έτσι και αυτή τη φορά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί αρκετές ώρες θα εξαπολύσουν πυρ ομαδόν με το βλέμμα όχι στην ίδια την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού και στον τρόπο που αυτή έγινε. Αν δηλαδή αποτελεί σκάνδαλο η συμπεριφορά του υπουργού Άμυνας και αν υπάρχει -αντίθετα με την ισχύουσα νομοθεσία- εμπλοκή μεσάζοντα στην υπόθεση.

Για μια ακόμη φορά θα ακουστούν εκατέρωθεν επιχειρήματα που θα φτάνουν στο… προπατορικό αμάρτημα της κάθε παράταξης. Και όλοι στο παρασκήνιο συζητούν για την… φαντασμαγορική κίνηση που σχεδιάζουν μυστικά οι αρχηγοί με τα επιτελεία τους προκειμένου να κερδίσουν «ρούμπο» και να στρέψουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας ….

Οι μεν περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής είτε κατά του Πάνου Καμμένου είτε κατά της κυβέρνησης συνολικά.

Οι δε υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απαντήσει είτε ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης είτε ακόμη περισσότερο ζητώντας να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα από το 1990 έως σήμερα.

Όμως ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από τα επικοινωνιακά γυμνάσματα και αυτό το δείχνει και στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες. Όποιος γνωρίζει δε να τις διαβάζει κατανοεί ότι η κρίσιμη μάζα των πολιτών – ψηφοφόρων θέλει ρεαλισμό, ουσιαστικές και τεμηριωμένες προτάσεις και προπαντός όχι μισές αλήθειες.

Παλαιότερα άρθρα: