ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. € οι καταθέσεις τον Αύγουστο

Διαβάστε επίσης

Πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε μία νέα μελέτη που αποτυπώνει την αύξηση των καταθέσεων για τον μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 123,895 δισ. ευρώ έναντι 122,579 δισ. ευρώ.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Αντίθετα, περαιτέρω μείωση κατά 1,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική ύψους 904 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2016, ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 370 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν -0,1%, από μηδενικός τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 541 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 231 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -5,3% τον Αύγουστο του 2016, από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 138 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 263 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία εκτοξεύτηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 91,58 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 50% του ΑΕΠ.

Ενας στους δύο φορολογουμένους χρωστούν στην Εφορία και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών τα οποία δεν αποκλείεται να αγγίξουν τα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ανέρχονται σε 4.030.910 άτομα, αριθμός που είναι μικρότερος κατά 98.652 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΔΕ έχει επιστρατεύσει το «όπλο» των κατασχέσεων για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για 774.321 οφειλέτες έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.541.970 οφειλέτες.

Τέλος, οι καταθέσεις δείχνουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, όμως η αύξηση αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί και από τα ανάλογα κίνητρα προκειμένου οι πολίτες να ανακτήσουν την χαμένη τους εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες. Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτές θα συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία μέχρι να μπορέσει να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών για την μείωση των φόρων.

Παλαιότερα άρθρα: