Τζακ Λιου: Αν χρεοκοπήσετε την Ελλάδα θα είναι γεωπολιτικό λάθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Δραματική προειδοποίηση της αμερικάνικης κυβέρνησης προς την Ευρώπη, να μην επιστρέψει τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, αφού αυτό θα αποτελούσε γεωπολιτικό λάθος.
Ο Guardian αναφέρει ότι ο Τζακ Λιου, υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, έδωσε ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον στην οποία επανέλαβε κάθετα ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει ανεπίσημα αλλά και με έκθεσή του το ΔΝΤ. Όμως ο υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και κατηγόρησε ορισμένες ευρωπαικές χώρες «βαθιά απρόθυμες» να αντιμετωπίσουν το θέμα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζακ Λιου είπε επίσης ότι «Υπάρχουν πολλές άγνωστες (επιπτώσεις) εάν η κατάσταση φθάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα καταρρεύσουν στην Ελλάδα».
Ο Τζακ Λιου κατέληξε προτρέποντας όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία λέγοντας ότι «Νομίζω ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Νομίζω ότι είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα σφάλμα».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φοβερή ανησυχία όσο παρατηρούν την κατάσταση να ξεφεύγει από τα χέρια της Ευρώπης. Η ελληνική πλευρά μετά από αυτούς τους πέντε μήνες κωλυσιεργίας που οφείλεται και στη δική της έλλειψη προετοιμασίας αλλά και στην σκόπιμη στόχευση των δανειστών να την στριμώξουν μέσα στο καλοκαίρι, παλεύει να φέρει μία συμφωνία αποτρέποντας τα σοβαρά προβλήματα που θα επακολουθούσαν ένα grexit. Όμως με το 61% του ελληνικού λαού να στηρίζει τον πρωθυπουργό και τη γεωπολιτική κατάσταση να είναι φοβερά ευαίσθητη, τότε μπορεί πλέον να μπει στη διαπραγμάτευση και η κίνηση «αν πάω στην κόλαση, θα σας πάρω μαζί μου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κυρώσεις στη Ρωσία, τους τζιχαντιστές και άλλα πολλά καυτά ζητήματα.

Παλαιότερα άρθρα: