Τζανακόπουλος: «Η ΝΔ ενορχηστρώνει σχέδιο για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Διαβάστε επίσης

Για καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, κάνει λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «η φτώχεια, η εκτόξευση της ανεργίας, η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ, οι μαζικές απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

«Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα προκειμένου να περιορίσει την ύφεση, δεν το έκανε, και αυτή τη στιγμή βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής της αδράνειας, της πολιτικής επιλογής τού “βλέποντας και κάνοντας”», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία ήδη σημειώνει τους μεγαλύτερους δείκτες ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα έχει μεν μια πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, αλλά και άλλες χώρες είναι αντίστοιχα εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και δεν σημειώνουν τέτοια ποσοστά ύφεσης. Η κυβέρνηση αδράνησε. Επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλά τις δαπάνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επιτάχυνε την υφεσιακή διαδικασία, άφησε περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους με 850 ευρώ για περίπου ένα τρίμηνο, κατέρρευσε έτσι η εσωτερική ζήτηση και οδηγηθήκαμε σε ένα υφεσιακό σπιράλ, που είναι πολύ δύσκολο πλέον να ανατραπεί».

Τζανακόπουλος: Δεν είπαμε να εξαντληθεί όλο το μαξιλάρι ρευστότητας

Τόνισε δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να εξαντληθούν τα χρήματα από το μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ύψους 13-14 δισ. ευρώ και στη συνέχεια, εάν χρειαζόταν, να γίνουν παραπάνω δαπάνες που δεν απαιτούσαν ούτε κατά 1 ευρώ αύξηση του δημόσιου χρέους. Σήμερα έχουμε μια συνθήκη όπου το “μαξιλάρι” μειώνεται και ταυτόχρονα έχουμε ανεπαρκή στήριξη της ελληνικής οικονομίας, και η ΝΔ πρέπει να μας εξηγήσει πώς το κατάφερε αυτό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στη συνέχεια ότι «το πρόβλημα με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι, όπως φάνηκε, δεν συμμετείχε ενεργά στη διαπραγμάτευση, και επίσης ότι σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν, που ήταν 23,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, φτάσαμε στα 17 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό δήλωσε ότι εξασφάλισε 72 δισ. ευρώ πακέτο. Αυτό είναι ο ορισμός της πολιτικής απάτης. Προσθέτει στο πακέτο στήριξης τα 40 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 με μόνη δικαιολογία την επικοινωνιακή διαχείριση μιας διπλωματικής αποτυχίας της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ένα πλαίσιο που θυμίζει τη μνημονιακή περίοδο, με επώδυνες μεταρρυθμίσεις που θα παρακολουθούνται από τους λεγόμενους “φειδωλούς”. Το κύριο αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο το ύψος των ποσών. Αλλά ποιες πολιτικές θα υλοποιηθούν και προς ποία κατεύθυνση θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα. Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα σχέδιο α λα ΔΝΤ. Και εδώ βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

«Η ΝΔ ενορχηστρώνει σχέδιο για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ερώτηση για τα όσα καταλογίζει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η ΝΔ με ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη επέλεξε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που κρατούσε στη φαρέτρα της εδώ και καιρό. Νομίζω ότι ενεργοποίησε ό,τι θεσμικό και εξωθεσμικό μέσο είχε στη διάθεσή της για να πλήξει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη στρατηγική επιλογή πρέπει να τη δούμε στο σύνολό της μαζί με άλλες πρακτικές. Οπως η απίστευτη πίεση για να ελεγχθεί η δικαστική εξουσία, ο αυταρχικός δρόμος σε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, ο ασφυκτικός έλεγχος στον δημόσιο τομέα, και όλα αυτά είναι η επιχείρηση της εγκαθίδρυσης και της εμπέδωσης αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ένα νέο μητσοτακικό καθεστώς».

Παλαιότερα άρθρα: