«Τζογάρουν» το ενδεχόμενο… Grexit!

Διαβάστε επίσης

Το σκηνικό του 2012 επαναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ανοίγοντας ένα «πιασάρικο» ειδησεογραφικά θέμα: πόσο θα κοστίσει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το 2012 είχαμε μάθει ότι μπορεί να πλησιάσει ακόμα και το 1 τρις ευρώ, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει κανείς τις ..παράπλευρες απώλειες λόγω του ντόμινο που θα προκαλέσει στις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως σε αυτές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Σήμερα η γερμανική Bild «κοστολογεί» τις επιπτώσεις ενός Grexit μόνο για τη Γερμανία στα 50 δις ευρώ, ενώ άλλες αναφορές ανεβάζουν το ποσό στα 70 δις.

Η RBS μιλά για ένα κόστος που δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς, το φαινόμενο του ντόμινο στις χώρες της Ευρωζώνης είναι υπαρκτό. Συνεπώς, κανείς δεν υπολογίσει την πραγματική επίπτωση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει μια καταστροφική αναταραχή στις διεθνείς αγορές, ακόμα χειρότερη και από αυτή της Lehman Brothers το 2008 υποστήριξαν γνωστοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Μarketwatch.

Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του American Economic Association’s ο Barry Eichengreen, οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Berkeley υποστήριξε ότι το Grexit θα έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες καθώς οι επενδυτές θα σπεκουλάρουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φύγει από την ένωση. «Βραχυπρόθεσμα θα είναι μια Lehman Brothers στο τετράγωνο», υποστήριξε.

Παλαιότερα άρθρα: