Τζόνσον: “Πήραμε πίσω τον έλεγχο της χώρας μας” – Στις 30 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας και το νομοθετικό πλαίσιό μας θα διαμορφώνεται πλέον από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κρίνεται από Βρετανούς δικαστικούς, τόνισε ο πρωθυπουργός του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον, στις δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση της επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αφορά όγκου εμπορίου 660 δισ. βρετανικών λίρών κατ’ έτος και “θα προστατέψει θέσεις εργασίας σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας μας”, επιτρέποντας βρετανικά προϊόντα και αγαθά να πωλούνται χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις στην ΕΕ.

Η Βρετανία θα έχει από την 1η Ιανουαρίου 2021 “πλήρη έλεγχο των υδάτων της για πρώτη φορά από το 1973”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπ. Τζόνσον τόνισε δε ότι πολλοί δεν πίστευαν ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα προστάτευε την ανεξαρτησία του Η.Β. ταυτόχρονα με την πρόσβασή του χωρίς δασμολογικά βάρη στην αγορά της ΕΕ, ήταν εφικτή και καλούσαν σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, τον περασμένο Ιανουάριο.

Εξέφρασε δε την ελπίδα οι βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, να μπορέσουν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας στις 30 Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν την έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά.

“Η σχέση μας με την ΕΕ ήταν πάντα δύσκολη”
Σχολιάζοντας, μετά από ερώτηση που δέχτηκε, τη φράση του Νάιτζελ Φάρατζ ότι “ο πόλεμος τελείωσε”, ο κ. Τζόνσον σημείωσε “ότι η ΕΕ ήταν και ένα πρωτοφανές project το οποίο γεννήθηκε από την αγωνία που γέννησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Από πολλές απόψεις είναι μια πολύ ευγενής προσπάθεια. Δεν αναγνωρίζω λοιπόν αυτή τη γλώσσα περί πολέμου”.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ ήταν “πάντα δύσκολη”.

“Νομίζω ότι έχουμε εδώ μια βάση για μια μακροχρόνια φιλία και εταιρική σχέση η οποία βασικά σταθεροποιεί τη σχέση μεταξύ των δύο μερών”, κατέληξε.

Παλαιότερα άρθρα: