Uni-pharma: Ηγέτες χωρίς εξουσία

Διαβάστε επίσης

RP team

Ολόκληρη σχολής σκέψης γύρω από το είδος της ηγετικότητας έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες ο Ronald Heifetz στο πανεπιστήμιο του Harvard.

Η πιο σημαντική του διαπίστωση είναι ο διαχωρισμός των ηγετών σε αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν εξουσία.

Η ελληνική κοινωνία ανώριμη σε πολλά επίπεδα, δέσμια του πελατειακού κράτους και του ραγιαδισμού, αναγνωρίζει μόνο την ταύτιση της εξουσίας με την ηγεσία.

Συνεπώς όταν διαχρονικά γνωρίζει κάποιος την οικογένεια Τσέτη θα αναγνωρίσει ένα σπάνιο είδος ηγετών χωρίς εξουσία. Τέτοιοι ηγέτες είναι πολύ λίγοι στην Ελλάδα. Είναι εκείνοι οι οποίοι στο δικό τους εύρος αλλάζουν τη ζωή μας.

Άλλοτε είναι φωτεινά παραδείγματα παγκόσμια όπως ο Γκάντι και άλλοτε καλούνται χωρίς ντουντούκες και περιστροφές να σώζουν ζωές.

Πριν από λίγες ημέρες η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA που ανήκει στις αδελφές Γιούλη και Ειρήνη Τσέτη ανακοίνωσε ότι αγόρασε ποσότητα 5 τόνων της απαραίτητης για την καταπολέμηση του κορωναϊού χλωροκίνης από την Ινδία.

Με αυτό θα ενισχυθεί η παραγωγή του φαρμάκου Unikinon, που αναφέρεται ευρέως τον τελευταίο καιρό ως μία πιθανή επιτυχής θεραπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού (SARS COVID-19)».

Παράλληλα, η Uni-pharma SA ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ΔΩΡΕΑΝ 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο Ελληνικό Κράτος.Το θεραπευτικό σχήμα θα καθορισθεί, ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ωστόσο να σημειωθεί, ότι υπάρχουν ήδη διεθνή δεδομένα για την χλωροκίνη, τα οποία προκύπτουν είτε γιατί το φάρμακο χορηγείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19, είτε γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984.

Και όπως δήλωσε η Ιουλία Τσέτη, CEO της Uni-pharma SA «με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, η Uni-pharma SA δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή και τις ανάγκες του, στηρίζοντας τη Δημόσια υγεία, όπως άλλωστε αυτό πράττει τα τελευταία 57 έτη. Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης».

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Εταιρειών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) που περιλαμβάνουν τις φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA & Intermed, καθώς και η εμπορική εταιρεία Pharmabelle με έδρα την Κύπρο, που συναποτελούν τον ΟΦΕΤ, με επικεφαλής τις κυρίες Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη, διανύουν μια διαδρομή ανάπτυξης και επιτυχιών τα τελευταία χρόνια. Με τρία σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής, ο ΟΦΕΤ καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα ανάπτυξης και τα προϊόντα UNI- PHARMA & Intermed βρίσκονται σε 53 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια είχαμε ορισμένα αρνητικά δείγματα που δυσφήμισαν την φαρμακοβιομηχανία, αλλά η περίπτωση της Uni-pharma SA αποδεικνύει ότι ευτυχώς δεν είναι όλοι ίδιοι.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί ένα παράδειγμα επιστημονικής πρωτοπορίας και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που όμως συνδυάζεται άρρηκτα με την ευεργετικότητα, την ανταπόδοση στην κοινωνία και την φιλανθρωπία.

Η UNI-PHARMA, η πρώτη εταιρεία του ομίλου, αποτέλεσε όραμα του πατέρα της οικογένειας, Κλέωνα Τσέτη, ενός δημιουργικού ανθρώπου που έβλεπε μπροστά και αφουγκραζόταν της ανάγκες της εποχής του. Ο Κλέωνα Τσέτης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με δύο φαρμακεία στην Άρτα το 1956 και στη συνέχεια έπειτα από παρότρυνση της συζύγου του πήγε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε την εταιρεία UNI-PHARMA, δίνοντας της μια έξυπνη ονομασία ικανή να σταθεί στην παγκόσμια αγορά.

Το όραμά του ήταν η ενδυνάμωση της παρουσίας των Ελληνικών επιχειρήσεων στην Φαρμακευτική Βιομηχανία, μέσα από την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό το κατάφερε ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παρουσίασε την φαινοβαρβιτάλη ως πόσιμο διάλυμα, το LUMIDROPS®, καθώς και έναν συνδυασμό φαινοβαρβιτάλης και οματροπίνης το NOVALUMINE® (ηρεμιστικό και σπασμολυτικό).

Το 1977 έφερε στην Ελλάδα το SALOSPIR®, το πρώτο προϊόν ακετυλοσαλικυλικού οξέος που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη σε μορφή δισκίων με εντεροδιαλυτή επικάλυψη, σε δοσολογικές μορφές που κυμαίνονται από 80-1.000 mg.

Το APOTEL®, που εισήχθη στην αγορά το 1992, ήταν το πρώτο παγκοσμίως ενέσιμο σκεύασμα παρακεταμόλης, βάσει μεθόδου διαλυτοποίησης της παρακεταμόλης που ανέπτυξε η UNI-PHARMA.

Το 1998 η UNI-PHARMA απέκτησε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για τα ενέσιμα διαλύματα παρακεταμόλης και παρακεταμόλης σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

Σήμερα, η UNI-PHARMA έχει καταφέρει να εξελιχθεί από μια μικρή, προσωπική εταιρεία σε μια μεγάλη και δυναμική βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που κατέχει την πρώτη θέση σε πωλήσεις (τεμάχια) της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, μεταξύ των αμιγώς Ελληνικών εταιρειών, και που επεκτείνει συνεχώς το portfolio των προϊόντων της και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Και όπως οι ίδιοι λένε στην εταιρεία: Στη UNI-PHARMA είμαστε όλοι δεσμευμένοι να υπηρετούμε την υγεία με πάθος, δημιουργικότητα και ηθική και θέτουμε την ανθρώπινη ζωή σε πρώτη προτεραιότητα. Αναζητάμε συνεχώς καινοτόμες λύσεις ιατρικής φροντίδας, συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργαζόμαστε σκληρά για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών του σύγχρονου ανθρώπου.

Όραμά μας είναι να ηγηθούμε ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου φαρμακευτικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ποιοτικά, καινοτόμα, ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα και με όπλα τις εταιρικές μας αξίες (TÉLEIA) ®:

  • Teamwork – Ομαδικότητα
  • Ethos – Ηθική
  • Learning – Γνώση
  • Excellence – Αριστεία
  • Innovation – Καινοτομία
  • Accountability – Υπευθυνότητα

 Η ανάπτυξη μέσα στην κρίση

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής κρίσης η UNI-FARMA επένδυσε περισσότερα από 70 εκατ. Ευρώ Εκτός από τις επενδύσεις, μεγάλο μέρος των οποίων είναι χρηματοδοτούμενες από ίδια κεφάλαια, υπήρξε και γενναία αύξηση του προσωπικού, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ο Όμιλος τριπλασίασε το δυναμικό του κατά 150 θέσεις εργασίας φθάνοντας τα 470 άτομα, εκ των οποίων το 60% είναι ανώτατου μορφωτικού επιπέδου.

Οι σημερινές εγκαταστάσεις παραγωγής της UNI-PHARMA, που αξιοποιούν την τελευταία “λέξη” της τεχνολογίας, με ρομποτικά, συστήματα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προέκυψαν από επέκταση των παλαιότερων, μέσα από τη μεγαλύτερη επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μεσούσης μάλιστα της χειρότερης ύφεσης που γνώρισε μεταπολεμικά η Ελλάδα.

Μάλιστα, στην τελευταία ξενάγηση των εκπροσώπων του Τύπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η CEO της UNI-FARMA, Ιουλία Τσέτη αναφέρθηκε στην ανάγκη ως βιομηχανία να κρατήσουμε τα λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα, η οποία έχει πληγεί από την αιμορραγία της μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι παραμένουμε στον τόπο μας, επενδύουμε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό. Επεσήμανε ακόμη, ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες, σημείωσε ότι 20% του τζίρου, κατευθύνεται σε Έρευνα και Ανάπτυξη και ότι στόχος του Ομίλου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με βασικό έμβλημα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Γι’ αυτό, παρότι τα εργοστάσια είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, εν τούτοις, το σύνθημα της διοίκησης είναι: “Ο Άνθρωπος δεν καταργείται”.

Είναι προφανές λοιπόν ότι στη ζωή όπως και στις επιχειρήσεις, τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Παλαιότερα άρθρα: