Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για τις κυβερνοεπιθέσεις διχάζουν τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Barack Obama, διέταξε, την Πέμπτη, την απέλαση 35 Ρώσων υπηκόων φερόμενων ως κατασκόπων και την επιβολή κυρώσεων σε δύο ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εξαιτίας της συμμετοχής τους στις περιπτώσεις hacking εναντίον πολιτικών ομάδων των ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τα μέτρα, που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της προεδρίας Obama, σηματοδοτούν μια νέα Ψυχροπολεμικού τύπου κατάσταση για τους δεσμούς ΗΠΑ-Ρωσίας, ενώ δημιουργούν και ένα δυναμικό σημείο ανάφλεξης μεταξύ του νεοεκλεγέντα Προέδρου Donald Trump και των συναδέλφων του Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο για τον χειρισμό των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Obama είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες αφότου στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για hacks που σκόπευαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016. Αξιωματούχοι επέρριψαν ευθύνες απευθείας στον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, ισχυριζόμενοι ότι κατεύθυνε προσωπικά τις αντίστοιχες προσπάθειες με στόχο κυρίως τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ασκούν το τελευταίο διάστημα μεγάλη πίεση στον Obama να απαντήσει αναλόγως.

«Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επαναλαμβανόμενες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις που έχουμε εκδώσει προς τη ρωσική κυβέρνηση, και είναι μια απαραίτητη και κατάλληλη απάντηση στις προσπάθειες να θιγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών κανόνων συμπεριφοράς», δήλωσε ο Obama σε ανακοίνωσή του από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για διακοπές. «Όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να θορυβηθούν από τις ενέργειες της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Δεν κατέστη σαφές αν ο Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένα επαινέσει τον Putin και έχει διορίσει ανθρώπους που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι προς τη Μόσχα στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, θα επιδιώξει να ανακαλέσει τα μέτρα από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου

Ο ίδιος άλλωστε έχει αποκλείσει τις καταγγελίες της CIA και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Παρόλα αυτά ανέφερε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών σύντομα. Ενδεικτική των προθέσεών του βέβαια είναι η δήλωσή του: «Ήρθε η ώρα για τη χώρα μας να προχωρήσει προς μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα».

Το Κρεμλίνο, το οποίο κατήγγειλε τις κυρώσεις ως παράνομες και υποσχέθηκε “ανάλογα” αντίποινα, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο Trump έχει εγκρίνει αυτές τις νέες κυρώσεις. Την ίδια ώρα η Μόσχα αρνείται ακόμα μια φορά τους ισχυρισμούς περί hacking.

Συγκεκριμένα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διατείνονται ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις κυβερνο-επιθέσεις σε οργανώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ λένε ακόμα πιο στοχευμένα ότι οι ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τον Trump να επικρατήσει έναντι της υποψηφίου των Δημοκρατικών, Hillary Clinton.

Από την πλευρά τους, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας, δημιουργώντας a priori ένα αντιπολιτευτικό τείχος σε περίπτωση που ο Trump επιδιώξει να ανατρέψει τα μέτρα του Obama.

Συνεπώς, η απάντηση της ομάδας του Trump δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει διακομματική διχόνοια από τις αρχές της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Πηγή:Reuters

Παλαιότερα άρθρα: