Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα φαίνεται ότι ενισχύθηκε στις 83,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 75,2 μονάδες τον Αύγουστο.
Αυτό αποτελεί μία σχετική ανάκαμψη μετά τη δραματική περίοδο του δημοψηφίσματος, των capital control και των τελευταίων εκλογών.
Άλλωστε ο αναλυτής Μπερτ Κόλιν από την ING, δήλωσε σχετικά ότι «Αυτό δείχνει ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη για την Ελλάδα, μολονότι παραμένει μακριά από το επίπεδο του Μαΐου (92,7 μονάδες)».

Ο δείκτης για την Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,6 μονάδες από 104,1 μονάδες τον Αύγουστο, καθώς βελτιώθηκε το κλίμα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Το Bloomberg, μετέδωσε την άποψη οικονομολόγων οι οποίοι προέβλεπαν κατά μέσο όρο μία μείωση του δείκτη στις 104,1 μονάδες από τις 104,2 μονάδες που ήταν η αρχική εκτίμηση για τον Αύγουστο.

Μετά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, δεν έχει μείνει πλέον κάνενα περιθώριο για το ιδεολόγημα του διαχωρισμού τεχνοκρατικών στοιχείων και πολιτικής. Είναι γεγονός ότι με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που επηρεάστηκε ήταν η πολιτική εμπιστοσύνη. Το αποτέλεσμα στα νούμερα έρχεται ως συνέπεια του κλίματος συνεργασίας ΕΚΤ, εταίρων και κυβέρνησης. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει σε τίποτα την περαιτέρω λιτότητα να προκαλέσει βάθεμα της ύφεσης. Μία πρόκληση που θα πρέπει να διαχειριστούν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και εταίροι, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και με το δεδομένο ότι η γερμανική ατζέντα για grexit παραμένει στο συρτάρι.

Παλαιότερα άρθρα: