Βερολίνο καλεί Τεχεράνη – Μη ρίξετε λάδι στη φωτιά για το Κατάρ

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε σήμερα το Ιράν να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων σημαντικών αραβικών χωρών με το Κατάρ και υπογράμμισε την αντίθεση της Γερμανίας σε οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση οργανώσεων μαχητών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ είπε πως τα κράτη του Κόλπου πιστεύουν πως το Ιράν είχε έναν παρασκηνιακό ρόλο στη διένεξη, αλλά η Τεχεράνη δεν πρέπει να κάνει τίποτα που να αυξήσει την ένταση.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην γίνει τίποτα από την άλλη πλευρά του Κόλπου… για να χυθεί λάδι στη φωτιά. Αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο πράγμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή η περιοχή», δήλωσε ο Σέφερ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης.

Ο Σέφερ είπε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει την επανάληψη του διαλόγου για την επίλυση της κρίσης, αλλά δεν προτίθεται να γίνει ένας σημαντικός διαμεσολαβητής παρά τις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

«Πρέπει όλοι να συμφωνούμε, στα λόγια και στα έργα, ότι στην πραγματικότητα, η υποστήριξη και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική οποιασδήποτε κυβέρνησης», είπε.

Παλαιότερα άρθρα: