Βόμβα εικάζεται ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο σύμφωνα με υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ-ΗΒ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι βόμβα ήταν η πιθανή αιτία της συντριβής ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα στο Σινά, που παρέσυρε στο θάνατο 224 ανθρώπους.

Αν και δεν έγινε ρητή αναφορά σε καμία ομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, έκανε λόγο για αυτό το ενδεχόμενο μετά από μια συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της βρετανικής κυβέρνησης.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η συντριβή να προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο αεροσκάφος».

Οι πηγές πληροφοριών αμφότερων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου φωτογραφίζουν την ισλαμιστική ομάδα του ISIS ή συνδεδεμένους με αυτή εξτρεμιστές, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν τοποθετήσει τη βόμβα πριν την απογείωση του αεροπλάνου από το αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ-Σείκ στην πτήση προς την Αγία Πετρούπολη.

Η Επαρχία του Σινά – μια ομάδα που συνδέεται με τον ISIS – ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το αεροπλάνο «σε απάντηση στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που εξόντωσαν εκατοντάδες μουσουλμάνους σε συριακό έδαφος».

Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας και συμβουλεύουμε την αποφυγή – πέραν των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης – όλων των αεροπορικών ταξιδιών μέσω του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ-Σείκ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν βρετανικές επιβατικές πτήσεις από το Σαρμ Ελ-Σείκ από σήμερα.

Η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται καθώς τα δεδομένα της συντριβής αναλύονται ακόμη από τους ερευνητές.

Εντούτοις, η οικονομία της Αιγύπτου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και έτσι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου αποκάλεσε το πόρισμα του Ηνωμένου Βασιλείου πρόωρο, ισχυριζόμενος ότι έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ-Σείκ.

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες από την πλευρά τους, δήλωσαν επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να εξακριβωθεί τι πραγματικά κατέρριψε το αεροπλάνο, παρόλο που φαίνεται να έχουν αποκλείσει το αεροσκάφος να έχει πληγεί εξωτερικά.

«Υπάρχουν δύο εκδοχές τώρα υπό εξέταση: είτε κάτι τοποθετήθηκε μέσα στο αεροπλάνο, είτε έγινε κάποιο τεχνικό λάθος. Όμως το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε απλά να σπάσει στον αέρα – θα πρέπει να υπήρξε κάποια δράση. Το χτύπημα ενός πυραύλου είναι απίθανο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος.

Πηγή
Reuters
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: