Βρετανία: Ξεκινά την άρση του lockdown ο Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Την άρση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων που ισοδυναμούν με το τέλος του lockdown ανακοινώνει σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η άρση των περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνουν το άνοιγμα των κινηματογράφων και των μουσείων, την κατάργηση των 2 μέτρων κοινωνικής απόστασης αλλά και αερογέφυρες με κάποιες χώρες για τις οποίες δεν θα ισχύει η καραντίνα των 14 ημερών.

Οι περιορισμοί θα καταργηθούν από τις 4 Ιουλίου. Ο Τζόνσον αντιμετώπισε εσωκομματικές πολιτικές πιέσεις , αλλά και πιέσεις από επιχειρήσεις να εγκαταλείψει τον κανόνα των δύο μέτρων καθώς και το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών.

Πόσες χώρες θα περιλαμβάνονται σε αυτή την συμφωνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε αυτές είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι βρετανικές εφημερίδες η Downing Street ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να καταργήσει την καραντίνα των 14 ημερών για αφίξεις στο ΗΒ.

Οι επιχειρήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν εκφράσει την οργή τους για τους περιορισμούς, ενώ οι ειδικοί το έχουν χαρακτηρίσει «άσκοπο» μέτρο όταν άλλες χώρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Δευτέρα ότι οι λεπτομέρειες για τις αερογέφυρες θα γίνουν γνωστές την κατάλληλη στιγμή, πριν από τις 29 Ιουνίου. Η Ισπανία έχει απευθύνει πρόσκληση στους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα με την υπόσχεση ότι οι διακοπές τους δεν θα «επηρεαστούν ριζικά» από μέτρα για την δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα τα τουριστικά πρακτορεία της Βρετανίας πουλούν από 300 λίρες την εβδομάδα πακέτα διακοπών μιας εβδομάδας για την Ελλάδα.

Οι αερογέφυρες αφορούν τις χώρες που είναι οι πιο δημοφιλείς θερινοί προορισμοί για τους Βρετανούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του τουριστικού τομέα της χώρας, η ανακοίνωση για τις αερογέφυρες θα συνοδευθεί και από αλλαγή της ταξιδιωτικής σύστασης του Foreign Office κατά των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για Ελλάδα και Ισπανία σε ιστοτόπους όπως το Travelsupermarket έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες.

Παλαιότερα άρθρα: