Βρετανική μελέτη: «Δεδομένη η βία κατά των κοριτσιών λόγω φύλου»

b8849595z-1_20150906231127_000_g0talt4g-3_1-1auomd1
Διαβάστε επίσης

Κορίτσια που εξαναγκάζονται να έχουν ερωτικές συνευρέσεις με αντάλλαγμα σχολικά βιβλία, ανήλικες που υποχρεώνονται να παντρευτούν…η βία εις βάρος των κοριτσιών θεωρείται κάτι δεδομένο για αυτά, αποκαλύπτει μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μελέτη που εκπόνησε η φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά με έδρα τη Βρετανία Plan International βασίστηκε σε συνεντεύξεις 301 εφήβων κοριτσιών και αγοριών στην Κολομβία, την Ουγκάντα και την Ισπανία σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων και τα στερεότυπα.

“Οι τρομακτικές μαρτυρίες των κοριτσιών αποκαλύπτουν ότι σχεδόν η κάθε εμπειρία τους–είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης–τους υπενθυμίζει ότι είναι κατώτερα των αγοριών”, λέει η Αν-Μπριγκίτε Άλμπρεκτσεν, η επικεφαλής της Plan International.

“Η βία, συγκεκριμένα, κρίνεται ως τόσο φυσιολογική ώστε κάποια κορίτσια να τη θεωρούν συνοδευτικό του φύλου τους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ένα τρίτο όλων των γυναικών υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εκτιμάται ότι μια στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ τα υψηλά ποσοστά γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας μαστίζουν πολλές χώρες.

Η μελέτη της Plan International διαπίστωσε ότι οι διακρίσεις με βάση το φύλο ξεκινούν από το σπίτι, όπου οι προσδοκίες για τη συμπεριφορά των κοριτσιών ενισχύονται από τους γονείς τους, τους αδελφούς τους και τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο.

Τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες οικιακές εργασίες και για την φροντίδα, ενώ η βία, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, παραβλέπεται.

H μελέτη αποδίδει την ανισότητα των φύλων σε παραδοσιακές απόψεις μισογυνισμού, σύμφωνα με τις οποίες τα κορίτσια είναι κατώτερα και λιγότερο ικανά από τα αγόρια και στις τρεις χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.”Αυτή η βαθιά ριζωμένη προκατάληψη που θέλει τις γυναίκες και τα κορίτσια να θεωρούνται κατώτερα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον τερματισμό της ανισότητας”, αναφέρει η έκθεση.

“Το κλειδί της ισότητας είναι να αντικρούσουμε την ευρεία αντίληψη ότι τα κορίτσια αξίζουν λγότερο από τα αγόρια”, αναφέρεται.Πολύ συχνά τα κορίτσια έχουν ελάχιστο ή καθόλου λόγο στο πότε και με ποιον θα παντρευτούν ή στο αν θα πάνε στο σχολείο.Τα σώματά τους και η σεξουαλικότητά τους τυγχάνουν μεταχείρισης “προϊόντων προς ανταλλαγή”, όπως επισημαίνεται στη μελέτη.

Παλαιότερα άρθρα:

6 απαντήσεις στο “Βρετανική μελέτη: «Δεδομένη η βία κατά των κοριτσιών λόγω φύλου»”

Σχολιάστε