Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ – Τσίπρας: Συγχαρητήρια φίλε – Καμμένος: Με μαύρο χρήμα, ντρέπομαι

Διαβάστε επίσης

Αργά τη νύχτα της Παρασκευής ο Ζόραν Ζάεφ κέρδισε την πρώτη παρτίδα καθώς, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησής του για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζάεφ στην πρώτη ψηφοφορία (από τις συνολικά τρεις που απαιτούνται) κατάφερε να διασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 ,καθώς 80 βουλευτές σε σύνολο 117 ψήφισαν υπέρ της πρότασης. Αυτό σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές του VMRO.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος όχι μόνο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την επικύρωση της Συμφωνίας και από την ελληνική Βουλή.

Προηγήθηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις εντός του Κοινοβουλίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Ο γ.γ. του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.

Όπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους οκτώ ψήφους που του έλειπαν, η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβαλλόταν συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα παραλίγο να αναβληθεί κι εντελώς και να μετατεθεί για τις επόμενες ημέρες.

Από τη μία μετά το μεσημέρι που υποτίθεται θα ξεκινούσε, η συνεδρίαση τελικά ξεκίνησε στις 11.15 το βράδυ.

Διαφορετική υποδοχή από Τσίπρα και Καμμένο

Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός που σήμερα ορκίζεται και υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίηση του με ανάρτηση του στο twitter:

«Συγχαρητήρια φίλε μου. Μεγάλο βήμα για την κοινή μας επιτυχία, μεγάλο βήμα για το ειρηνικό μέλλον των λαών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον αντίποδα, ο Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της γραμμής του VMRO κάνοντας λόγο για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης:

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της Δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές θα προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παλαιότερα άρθρα: