Βρούτσης: Τα εισοδήματα των πολιτών θα μειωθούν και η ανεργία θα ανέβει

Διαβάστε επίσης

Στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι θα έρθει ύφεση στην χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα», ο υπουργός Εργασίας σχολίασε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά όλο τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα από τον κορονοϊό. Και με ρεαλιστικό τρόπο τόνισε τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα.

«Η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία και η Ευρώπη είναι πρωτοφανής και δεν έχει καμία σχέση με κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ελληνική οικονομία περνάει σε ύφεση, σημαίνει ότι θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων, λυπάμαι που το λέω, αλλά πρέπει να πω την πραγματικότητα, και τρίτον η ανεργία θα ανέβει», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για τους εργοδότες και την αποζημίωση των 800 ευρώ, τονίζοντας πως στο μέλλον εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, η «ομπρέλα» αυτή θα διευρυνθεί. Επίσης, ξεκαθάρισε πως «απαγορεύεται η απόλυση από όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης».

«Λίγο πριν κλείσει το πρώτο 24ωρο της έναρξης της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ , έχουν κάνει αίτηση πάνω από 50.000 επιχειρήσεις για να ενταχθούν στα μέτρα ανακούφισης», σχολίασε.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως «είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη μέρα, αρκεί να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατόν», ενώ για την Σύνοδο Κορυφής και την πρωτοβουλία Μητσοτάκη, Μακρόν και επτά ακόμη ηγετών για τα ομόλογα-corona, τόνισε πως «χτύπησαν το κουδούνι στην Ευρώπη του Βορρά. Και τους είπαν πολύ απλά, ελάτε να συνεργαστούμε, κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις διότι κανείς δεν θα βγει νικητής απ αυτή τη διαδικασία. ‘Η όλοι ή κανένας».

«Απαγορεύεται η απόλυση από όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Βρούτσης.

Απαντώντας ειδικά σε ερώτηση για εργαζόμενους σε εταιρεία holding του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος με σχέση εργασίας ορισμένοι χρόνου, που απολύθηκαν, ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως δεν εντάσσονται στα μέτρα που πάρθηκαν με την ΠΝΠ οπότε έχουν την «ελευθερία» να απολύουν.

Για τη μείωση μισθών 50% που προβλέπεται σε ΠΝΠ τόνισε ότι δεν γίνονται απολύσεις και είπε: «Δώσαμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Δώσαμε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Καμία επιχείρηση δεν θα πάρει κανένα μέτρο αν δεν υπάρξει ρήτρα διατήρησης εργαζομένων. Δεν υπάρχει εξάμηνο. Η ερμηνευτική του νόμου θα βγει. Θα δείτε ότι η ευελιξία της εκ περιτροπής εργασίας μπορεί να είναι για ένα μήνα, όσο θέλει να βγούμε από την κρίση. Όλες αυτές οι ΠΝΠ θα παρθούν μετά πίσω με ένα νόμο αρκεί να βγούμε από την κρίση».

Παλαιότερα άρθρα: