Wade Davis: Ο COVID-19 σηματοδοτεί το τέλος της αμερικανικής εποχής

Διαβάστε επίσης

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου, όλη η ανθρωπότητα, πληροφορημένη από την πρωτοφανή εμβέλεια της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώθηκε, επικεντρώθηκε στην ίδια υπαρξιακή απειλή, που καταναλώνεται από τους ίδιους φόβους και αβεβαιότητες, αναμένοντας με ανυπομονησία το ίδιο, μέχρι τώρα μη πραγματοποιημένες, υποσχέσεις ιατρικής επιστήμης.

Σε μια μοναδική σεζόν, ο πολιτισμός έχει μειωθεί από ένα μικροσκοπικό παράσιτο 10.000 φορές μικρότερο από έναν κόκκο αλατιού. Ο COVID-19 επιτίθεται στο σώμα μας, αλλά και στα πολιτιστικά θεμέλια της ζωής μας, στην εργαλειοθήκη της κοινότητας και της συνδεσιμότητας που είναι για τον άνθρωπο αυτό που αντιπροσωπεύουν τα νύχια και τα δόντια στην τίγρη.

Οι παρεμβάσεις μας μέχρι σήμερα επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του ποσοστού εξάπλωσης, ισοπεδώνοντας την καμπύλη εξάπλωσης. Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία και καμία βεβαιότητα για ένα εμβόλιο στον κοντινό ορίζοντα. Το ταχύτερο εμβόλιο που αναπτύχθηκε ποτέ ήταν για παρωτίτιδα. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια. Το COVID-19 σκότωσε 100.000 Αμερικανούς σε τέσσερις μήνες.

Οι πανδημίες και οι πληγές έχουν έναν τρόπο να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας και όχι πάντα με τρόπο άμεσα εμφανές στους επιζώντες. Η πανδημία COVID θα θυμόμαστε μια τόσο σημαντική στιγμή στην ιστορία, ένα σημαντικό γεγονός του οποίου η σημασία θα ξεδιπλωθεί μόνο μετά την κρίση. Θα σηματοδοτήσει αυτήν την εποχή, όπως η δολοφονία του Αρχούκα Φερδινάνδου το 1914, η συντριβή του χρηματιστηρίου του 1929 και η ανάβαση του Αδόλφου Χίτλερ το 1933 έγινε θεμελιώδη σημεία αναφοράς του περασμένου αιώνα, όλοι οι σκληροπυρηνιστές των μεγαλύτερων και πιο επακόλουθων αποτελεσμάτων.

Η ιστορική σημασία του COVID δεν έγκειται σε αυτό που συνεπάγεται για την καθημερινή μας ζωή. Η αλλαγή, σε τελική ανάλυση, είναι η σταθερή όταν πρόκειται για τον πολιτισμό. Σε μια σκοτεινή εποχή του λοιμού, το COVID έχει μειώσει για να καταστρέψει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού εξαιρετικού. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, με περισσότερους από 2.000 θανάτους κάθε μέρα, οι Αμερικανοί βρέθηκαν ως μέλη ενός αποτυχημένου κράτους, κυβερνούμενο από μια δυσλειτουργική και ανίκανη κυβέρνηση υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τα ποσοστά θανάτων που πρόσθεσαν ένα τραγικό νόημα στον ισχυρισμό της Αμερικής για την υπεροχή της στον κόσμο.

Για πρώτη φορά, η διεθνής κοινότητα αισθάνθηκε υποχρεωμένη να στείλει βοήθεια στην Ουάσιγκτον. Με την κρίση COVID, 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους και 3,3 εκατομμύρια επιχειρήσεις έκλεισαν, συμπεριλαμβανομένου του 41% όλων των μαύρων επιχειρήσεων. Οι Μαύροι Αμερικανοί, οι οποίοι ξεπερνούν σημαντικά τους λευκούς στις ομοσπονδιακές φυλακές παρά το 13% του πληθυσμού, υποφέρουν από συγκλονιστικά υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας, πεθαίνοντας σχεδόν τρεις φορές το ποσοστό των λευκών Αμερικανών. Ο βασικός κανόνας της αμερικανικής κοινωνικής πολιτικής – μην αφήνετε καμία εθνοτική ομάδα να πέσει κάτω από τους μαύρους ή να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να υποφέρει περισσότερες δυσφημίες – φαινόταν αληθής ακόμη και σε μια πανδημία, λες και ο ιός πήρε τα συνθήματά του από την αμερικανική ιστορία.

Ο COVID-19 δεν έκανε αδύναμη την Αμερική. απλώς αποκάλυψε αυτό που είχε από καιρό εγκαταλειφθεί. Καθώς η κρίση ξεδιπλώθηκε, με έναν άλλο Αμερικανό να πεθαίνει κάθε λεπτό κάθε μέρα, μια χώρα που κάποτε αποδείχθηκε μαχητικά αεροπλάνα την ώρα δεν μπόρεσε να καταφέρει να παράγει χάρτινες μάσκες ή βαμβακερά επιχρίσματα απαραίτητα για την παρακολούθηση της νόσου.

Το έθνος που νίκησε την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα, και οδήγησε τον κόσμο για γενιές στην ιατρική καινοτομία και ανακάλυψη, περιορίστηκε σε γέλιο καθώς ένας βουλευτής ενός προέδρου υποστήριξε τη χρήση οικιακών απολυμαντικών ως θεραπεία για μια ασθένεια που διανοητικά δεν μπορούσε να ξεκινήσει να καταλάβουμε. Το τέλος της αμερικανικής εποχής και η μετάβαση του φανού στην Ασία δεν είναι ευκαιρία για γιορτή.

Σε μια στιγμή διεθνούς κινδύνου, όταν η ανθρωπότητα θα μπορούσε να έχει εισέλθει σε μια σκοτεινή εποχή πέρα από κάθε πιθανή φρίκη, η βιομηχανική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με το αίμα των απλών Ρώσων στρατιωτών, έσωσε κυριολεκτικά τον κόσμο. Τα αμερικανικά ιδανικά, όπως γιορτάστηκαν από τους Μάντισον και Μονρόε, Λίνκολν, Ρούσβελτ και Κένεντι, κάποτε ενέπνευσαν και έδιναν ελπίδα σε εκατομμύρια.

Εάν και όταν οι Κινέζοι φτάσουν στο επίπεδο που βρισκόταν η Αμερική, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την αδίστακτη προσέγγιση του στρατού τους, τις 200 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης που παρακολουθούν κάθε κίνηση και χειρονομία του λαού τους, σίγουρα ο κόσμος θα αναπολεί τα χρόνια του αμερικανικού αιώνα.

Rolling Stone: The Unraveling of America
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: