WALL STREET JOURNAL: Καθώς τα εμβόλια Covid-19 αυξάνουν την ελπίδα, η ασθένεια είναι πιθανό να μείνει εδώ

Διαβάστε επίσης

Οι προσπάθειες εμβολιασμού διατηρούν την υπόσχεση για τον περιορισμό του Covid-19, αλλά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αποδέχονται όλο και περισσότερο αυτό που προειδοποίησαν εδώ και καιρό οι επιδημιολόγοι.  Η ασθένεια θα κυκλοφορήσει για χρόνια, ή ακόμα και δεκαετίες, αφήνοντας την κοινωνία να συνυπάρχει με Covid-19 όπως συμβαίνει με άλλες ενδημικές ασθένειες όπως η γρίπη, η ιλαρά και ο ιός HIV.
Η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται ο κοροναϊός, η εμφάνιση νέων στελεχών και η δύσκολη πρόσβαση σε εμβόλια σε μεγάλα μέρη του κόσμου σημαίνουν ότι το Covid-19 θα μπορούσε να μετατοπιστεί από μια πανδημία σε ενδημική, υποδηλώνοντας διαρκείς τροποποιήσεις στην προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά, λένε οι επιδημιολόγοι. .
«Περνώντας από τις πέντε φάσεις του πένθους, πρέπει να φτάσουμε στη φάση αποδοχής ότι η ζωή μας δεν πρόκειται να είναι η ίδια», δήλωσε ο Thomas Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. “Δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει απορροφήσει πραγματικά το γεγονός ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες αλλαγές.”
Το ενδημικό Covid-19 δεν σημαίνει απαραιτήτως τους συνεχιζόμενους περιορισμούς του κορανοϊού, ανέφεραν οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών, κυρίως επειδή τα εμβόλια είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και στην μείωση των νοσηλείας και των θανάτων. Οι νοσηλείες έχουν ήδη μειωθεί 30% στο Ισραήλ μετά τον εμβολιασμό του ενός τρίτου του πληθυσμού του. Οι θάνατοι εκεί αναμένεται να υποχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, ορισμένοι οργανισμοί σχεδιάζουν ένα μακροπρόθεσμο μέλλον στο οποίο οι μέθοδοι πρόληψης, όπως η κάλυψη, ο καλός αερισμός και οι δοκιμές συνεχίζονται με κάποια μορφή . Εν τω μεταξύ, μια νέα και δυνητικά επικερδή βιομηχανία Covid-19 αναδύεται γρήγορα, καθώς οι επιχειρήσεις επενδύουν σε αγαθά και υπηρεσίες όπως παρακολούθηση ποιότητας αέρα, φίλτρα, διαγνωστικά κιτ και νέες θεραπείες.
Ο αριθμός των δοκιμών PCR που ανιχνεύουν γονίδια που παράγονται παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί φέτος, με εταιρείες όπως η Quest Diagnostics Inc. του New Jersey να προβλέπουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν ένα ραπιντ τέστ πριν παρακολουθήσουν συναυλίες, παιχνίδια μπάσκετ ή οικογενειακές λειτουργίες.
«Υποθέτουμε ότι θα διαρκούσε για χρόνια, ή θα ήταν αιώνια, όπως η γρίπη», δήλωσε ο Jiwon Lim, εκπρόσωπος της SD Biosensor, Inc. της Νότιας Κορέας, κατασκευαστής δοκιμών που αυξάνει την παραγωγή διαγνωστικών συσκευών στο σπίτι. Κορυφαίοι κατασκευαστές φαρμάκων όπως η Novartis International AG της Ελβετίας και η Eli Lilly & Co. – έχουν επενδύσει σε πιθανές θεραπείες Covid-19. Περισσότερα από 300 τέτοια προϊόντα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa αναδιαρθρώνουνονται για να επικεντρωθούν σε πτήσεις μικρών αποστάσεων εντός της Ευρώπης και μακριά από χώρες του Ειρηνικού που έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν τα σύνορα κλειστά για τουλάχιστον αυτό το έτος. Ορισμένα αεροδρόμια σχεδιάζουν νέα συστήματα διαβατηρίων εμβολίων για να επιτρέπουν στους επιβάτες που εμβολιάζονται να ταξιδεύουν. Τα εστιατόρια επενδύουν σε περισσότερες προσφορές για παράδοση και παράδοση. Τα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος από τον Καναδά στην Ευρώπη αγοράζουν ρομποτικά όπλα, για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εστιών μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων στις γραμμές συναρμολόγησης.
Οι ασθένειες θεωρούνται ενδημικές όταν παραμένουν επίμονες αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως η γρίπη. Η έκταση της εξάπλωσης ποικίλλει ανάλογα με την ασθένεια και την τοποθεσία, λένε οι επιδημιολόγοι. Η λύσσα, η ελονοσία, ο ιός HIV και η Zika είναι ενδημικές μολυσματικές ασθένειες, αλλά ο επιπολασμός τους και ο αριθμός των ανθρώπων ποικίλλει παγκοσμίως.

Πολύ νωρίς, αφότου οι χώρες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον κορανοϊό και η μετάδοση οργίστηκε παγκοσμίως, «ήταν προφανές στους περισσότερους ιολόγους ότι ο ιός θα γινόταν ενδημικός», δήλωσε ο John Mascola, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Εμβολίων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. «Όταν ένας ιός μεταδίδεται τόσο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο πληθυσμός [στερείται ανοσίας], θα εξαπλωθεί σε οποιοδήποτε μέρος που έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί. Είναι σαν μια διαρροή σε ένα φράγμα”.
Οι ανοσολόγοι ελπίζουν τώρα ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μετάδοση, ένα εύρημα που θα μειώσει δραστικά την εξάπλωση του ιού. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι άτομα που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν την ασθένεια.
Ακόμα, υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις του ανθρώπινου πληθυσμού που θα παραμείνουν μακρυά ​​από την εμβέλεια ενός εμβολίου για το άμεσο μέλλον, δίνοντας στον ιό άφθονο χώρο για να συνεχίσει να κυκλοφορεί.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για μικρά παιδιά και τα ζητήματα εφοδιασμού θα αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου χωρίς εμβόλιο μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το νωρίτερο. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη έχει δει υψηλά ποσοστά απόρριψης εμβολίων : Λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους ήταν πρόθυμοι να πάρουν μια δόση εμβολίου όταν ρωτήθηκαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov.
Καθώς οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέες θεραπείες, ο Covid-19 θα «γίνει μια μόλυνση με την οποία μπορούμε να ζήσουμε», δήλωσε η Rachel Bender Ignacio, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson στο Σιάτλ. Ως εκ τούτου, είπε, θα είναι σημαντικό να αναπτυχθούν θεραπείες για τα επίμονα εξουθενωτικά συμπτώματα που πολλοί ασθενείς παλεύουν μήνες μετά να μην αρρωστήσουν, όπως κενά μνήμης, απώλεια μυρωδιάς και πεπτικά και καρδιακά προβλήματα. Ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έφεραν τους μέσους ημερήσιους αριθμούς τους στα χαμηλά μονοψήφια νούμερα, αλλά καμία από αυτές δεν γνώρισε ποτέ τις τεράστιες επιδημίες που συνεχίζουν να βλέπουν η Αμερική και η Ευρώπη και και τα δύο νησιωτικά έθνη έχουν παρακολουθήσει τον ιό να ξεπερνά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς .
«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε την εξάλειψη ή την εξάλειψη αυτού του ιού ως το φραγμό για την επιτυχία», δήλωσε ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου έχουμε τον έλεγχο του ιού, ο ιός δεν μας ελέγχει».
Μόνο ένας ανθρώπινος ιός έχει εξαλειφθεί πλήρως στη σύγχρονη ιστορία: η ευλογιά. Ενώ αυτή η ασθένεια προσβάλλει μόνο ανθρώπους, ο νέος κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί σε μικρά θηλαστικά όπως το βιζόν, και, αν και λιγότερο αποτελεσματικά, να επιστρέψει σε ανθρώπους, μετατρέποντας τις γούνες στον κόσμο σε δυνητικούς ταμιευτήρες για τον ιό.
Επιπλέον, δεκάδες εκατομμύρια περιπτώσεις Covid-19 έχουν δώσει στον ιό άφθονη ευκαιρία να βελτιώσει την ικανότητά του να μολύνει άλλα θηλαστικά, δήλωσε ο Sean Whelan, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis. Μια μετάλλαξη που υπάρχει στις παραλλαγές από τη Νότια Αφρική και το ΗΒ έδωσε στην ασθένεια τη δυνατότητα να μολύνει ποντίκια, είπε.
Ασθένειες που εξαπλώνονται από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα – συχνά συμβαίνει με τον κοροναϊό – είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλειφθούν. Δεκαετίες παγκόσμιων προσπαθειών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχουν εξαλείψει μια άλλη τέτοια ασθένεια, όπως είναι η πολιομυελίτιδα, η οποία, ενώ εξαλείφθηκε από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, εκκαθαρίστηκε από την Ευρώπη μόνο το 2002 και εξακολουθεί να υπάρχει στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κοροναϊός, είναι επιρρεπείς σε ενδημικά, διότι μπορούν να μεταδοθούν μέσω συνήθως επαναλαμβανόμενων ενεργειών, όπως η αναπνοή και η ομιλία, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλοί στη μόλυνση των κυττάρων. Περιλαμβάνουν το OC43, έναν κοροναϊκό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι προκάλεσαν τη ρωσική γρίπη της δεκαετίας του 1890, μια πανδημία που σκότωσε ένα εκατομμύριο κόσμο. Αυτός ο ιός – που εξακολουθεί να υπάρχει στον πληθυσμό – είναι υπεύθυνος για πολλά κοινά κρυολογήματα, αν και έχει γίνει λιγότερο μολυσματικό πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι εμφάνισαν ανοσία.
Οι μεταλλάξεις στις νέες παραλλαγές του ιού κορανοϊού φαίνεται να το έχουν βελτιώσει στη μόλυνση ανθρώπινων κυττάρων ή στην αποφυγή ορισμένων αντισωμάτων, προκαλώντας ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά. Οι επιστήμονες λένε ότι η παρακολούθηση για νέες παραλλαγές θα είναι κρίσιμη για τα προγράμματα εμβολιασμού μακροπρόθεσμα. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών τους θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του κατά πόσον οι λήψεις πρέπει να ενημερώνονται περιοδικά, όπως και για τη γρίπη.
Οι εμβολιασμοί θα είναι εξίσου σημαντικοί όταν η πανδημία υποχωρήσει και το Covid-19 γίνει ενδημικό.
«Οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι όταν ένας ιός γίνεται ενδημικός, εξασθενεί και δεν γίνεται τόσο σοβαρός», δήλωσε η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Κέντρο Επιστήμης και Ασφάλειας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Η εσφαλμένη αντίληψη πηγάζει από το γεγονός ότι συνήθως οι  ιοί εξελίσσονται για να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνουν πριν σκοτώσουν αλλά  οι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από το Covid-19, οπότε «δεν υπάρχει μεγάλη πίεση για να εξασθενήσει αυτός ο ιός επειδή ήδη εξαπλώνεται και βρίσκει νέους οικοδεσπότες και νέες ευκαιρίες για αναπαραγωγή.

πηγή: Wall Street Journal

Παλαιότερα άρθρα: