Wall Street Journal: Πως ο Τιμ Κουκ μετέτρεψε το δημιούργημα του Steve Jobs σε έναν επιχειρηματικό κολοσσό;

Διαβάστε επίσης

Όταν ο Steve Jobs έφυγε από την ζωή, η Silicon Valley ανέμενε ότι η επιχείρηση του θα καταρρεύσει και θα κάνει χρόνια να σταθεί στα πόδια της. Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν υλοποιήθηκε, καθώς ο εκλιπών Jobs είχε επιλέξει ως άξιο διάδοχο του τον Tim Cook.

Σήμερα, οι μετοχές της Apple βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα εγγράφων. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια – μεγαλύτερη από το ΑΕΠ του Καναδά, της Ρωσίας ή της Ισπανίας. Και η Apple, πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά των smartphone.
Αυτό είναι μία σύντομη γεύση για το πως ένας μηχανικός μετέτρεψε τη δημιουργία του Steve Jobs στην σημερινή Apple , δηλαδή μία από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στο τεχνολογικό τομέα.

Ο Jobs άφησε σίγουρα μεγάλη κληρονομιά πίσω του σε ότι αφορά την καινοτομία και τα άλματα της τεχνολογίας, όμως φρόντισε να αναθέσει την διοίκηση του δημιουργήματος του στα ικανά χέρια του 59χρονου Tim Cook, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η στρατηγική, ο επαγγελματισμός του και η προσοχή με την οποία διαχειρίζεται ένα τέτοιο τεχνολογικό κολοσσό

Τα έργα και οι ημέρες του Tim Cook

Από τότε που άρχισε να εργάζεται το 2011, 12 μήνες μετά το θάνατο του Jobs, τα έσοδα της Apple έχουν υπερδιπλασιαστεί και η αξία της Apple αυξήθηκε από 348 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία έχει 81 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητα, εξαιρουμένου του χρέους, και επέστρεψε 475,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους.

Η κριτική για την συνεργασία με την Κίνα

Αφού εμφανίστηκε δημοσίως ως ομοφυλόφιλος το 2014, ο κ. Tim Cook πρόσθεσε ένα κοινωνικό πρόσημο στην εταιρεία του ενισχύοντας την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Apple έχει πέσει θύμα κριτικής ουκ ολίγες φορές για το ότι δεν τηρεί τις αξίες της, καθώς συνεργάστηκε με έναν πάροχο που οι αρχές των ΗΠΑ λένε ότι χρησιμοποίησαν καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, μιας ομάδας εθνοτικών μειονοτήτων.

Η εταιρεία υπερασπίστηκε τις πρακτικές της, λέγοντας ότι ακολουθεί τις νομικές νόρμες των τοποθεσιών όπου λειτουργεί. Στην Κίνα, η Apple λέει ότι διατηρεί τη διαχείριση των κλειδιών κρυπτογράφησης που προστατεύουν τη γνώση του ατόμου και δεν έχει ανακαλύψει καμία απόδειξη καταναγκαστικής εργασίας σε εργοστάσια που ετοιμάζουν τα εμπορεύματά της.
Η εξάρτηση της Apple από την Κίνα έχει επίσης απογοητεύσει τους εμπόρους και ωθεί την εταιρεία στο κέντρο των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και του Λευκού Οίκου.

Η κατάθεση στο Κογκρέσο

Την τελευταία εβδομάδα, σε μαρτυρία του Κογκρέσου μαζί με άλλους ηγέτες μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, ο Tim Cook δήλωσε ότι είναι «προσωπικά αφοσιωμένος» στην ενίσχυση της ποικιλίας κυριών και μαύρων ηγετών στις ανώτερες τάξεις της Apple. Σε όλες αυτές τις ακροάσεις, υπερασπίστηκε επιπλέον την αποκατάσταση της εταιρείας για τους κατασκευαστές εφαρμογών, οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την ενέργεια της Apple στην αγορά.

Η στρατηγική του

Από τότε που ανέλαβε το 2011, ο Tim Cook υιοθέτησε τη σύσταση του προκατόχου του: Μην ρωτάτε τι θα μπορούσα να κάνω. Κάντε ό, τι είναι σωστό. Συνέχισε να ξυπνά κάθε πρωί νωρίτερα από τις 4 π.μ. Συνέχισε τη συνέλευση της Παρασκευής με υπαλλήλους νομικών και οικονομικών ζητημάτων

Ο κ. Tim Cook περιγράφεται από συναδέλφους και γνωστούς του ως ταπεινός εργασιομανής με μοναδική αφοσίωση στην Apple. Οι παλιοί συνάδελφοί του σπάνια κοινωνικοποιήθηκαν μαζί του, και οι βοηθοί δήλωσαν ότι είχε αποθηκεύσει το ημερολόγιό του χωρίς ιδιωτικές περιστάσεις.

Ο κ. Tim Cook διεύρυνε την εταιρική κοινωνική ευθύνη της Apple. Μεταξύ των πρώτων βημάτων του ως νέου CEO ήταν να εισαγάγει ένα πρόγραμμα αγώνων εταιρειών για φιλανθρωπικά δώρα, ανακαλύπτοντας έτσι καλύτερο τρόπο για να κατευθύνει τις συνεισφορές της Apple στο Anti-Defamation League και άλλους.

Ο κ. Tim Cook αναδιαμόρφωσε το διοικητικό συμβούλιο της Apple, αλλάζοντας διαχειριστές με γνώμονα τα προϊόντα και το μάρκετινγκ με τους οικονομικούς αναλυτές της εταιρείας.

Η συμφωνία με την Κίνα

O Tim Cook αποφάσισε το άνοιγμα της Apple στην Κίνα, μετατοπίζοντας την κατασκευή στα κινέζικα εργοστάσια. Στηρίχθηκε σε αυτήν την κατασκευαστική παρουσία – και τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια εργαζόμενους στην κινεζική γλώσσα στην αλυσίδα παροχής της Apple – για να αναπτύξει ακαθάριστες πωλήσεις, υπογράφοντας μια διευθέτηση του 2014, με την China Mobile Ltd. που διεύρυνε τη διανομή των iPhone σε 700 εκατομμύρια νέους χρήστες. Η συμφωνία συνέβαλε στη μεταφορά της Κίνας στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Apple

Στις ΗΠΑ, ο Tim Cook αντιμετώπισε δυνητικούς δασμούς στις εισαγωγές μονάδων που κατασκευάζονται στην Κίνα – μια απειλή που μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα από την Κίνα. Προσπάθησε να φυλάξει την Apple δίνοντας σε κάθε πλευρά αυτό που ήθελε.

Μιλώντας σε μια επιτροπή χρηματοοικονομικών ζητημάτων στην κινεζική γλώσσα το 2018 μετά την πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ, υπερασπίστηκε το ελεύθερο εμπόριο, λέγοντας ότι οι χώρες που την υποστηρίζουν «κάνουν εξαιρετικά».

Και πάλι στις ΗΠΑ, εργάστηκε μέσω της κόρης και του γαμπρού του Προέδρου Τραμπ για να πετύχει άμεση σχέση με τον πρόεδρο. Συναντήθηκε επίσης με τον Σύμβουλο Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και τον οικονομικό σύμβουλο Larry Kudlow. Η διοίκηση εξαίρεσε το έξυπνο ρολόι της Apple από μια αρχική σφαίρα τιμολογίων και σταδιακά ο φιλόδοξος CEO κατάφερε τον στόχο του.

Χωρίς τον κ. Jobs ως δημιουργό των καινοτομιών, ο κ. Tim Cook ανέπτυξε μία στρατηγική διαχείρισης της εταιρείας που βασίζεται στην προσεκτική μελέτη, ενώ ταυτόχρονα αφήνει τυχόν ιδέες να αναπτυχθούν με την λιγότερη δυνατή επίβλεψη, πράγμα το οποίο ο Jobs δεν το συνήθιζε, την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι του κολοσσού.

Wall Street Journal: How Tim Cook Made Apple His Own
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: