Washington Post: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τον Τραμπ για την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Με μια πρώτη ματιά ο κορωνοϊός και οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες διεθνώς παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πανδημίες. Γιατί;

Στο τέλος του 2002 όταν ξέσπασε η λοίμωξη που έγινε γνωστή ως Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) – παρόμοια με τον κορωνοϊό λοίμωξη του αναπνευστικού- ήταν η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, που μόλις είχε αρχίσει. Η ασθένεια ξεκίνησε από τη νότια Κίνα και κόστισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους. Η κινεζική κυβέρνηση όμως προσπάθησε να κρατήσει αρχικά μυστική την εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κινεζικών αρχών και δεν μάθαιναν πληροφορίες μόνο για την ασθένεια αλλά και για την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να αποκρύψει την εξάπλωσή της.

Έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις εκθέσεις των αμερικανικών μυστηκών υπηρεσιών που είχαν πληροφορίες από τον Ιανουάριο, για την κλίμακα και την ένταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών περιέγραφαν τη φύση και την παγκόσμια εξάπλωση του ιού, την προφανή υποβάθμιση της Κίνας. Καθώς και τη δυνητική ανάγκη κυβερνητικών μέτρων που ο Τραμπ επέλεξε να απορρίψει ή απλά να μην αντιμετωπίσει τη σοβαρότητά τους.

“Ο Ντόναλντ Τράμπ ίσως να μην περίμενε αυτό, αλλά πολλοί άλλοι στην κυβέρνηση δεν μπορούσαν να τον αφήσουν να μην κάνει τίποτα γι ‘αυτό”. Σημείωσε ο αξιωματούχος στο Post. “Το σύστημα αναβοσβήνει κόκκινο.”

Η CIA και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Νοημοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις στο Washington Post.

Όταν ρωτήθηκε για σχολιασμό της έκθεσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere σκηνοθέτησε το σχόλιο του συναδέλφου του Hogan Gidley στο Post.

“Ο Πρόεδρος Trump έχει λάβει ιστορικά, επιθετικά μέτρα για την προστασία της υγείας, του πλούτου και της ασφάλειας του Αμερικανικού λαού – και το έκανε. Ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Δημοκρατικοί επέλεξαν να επικεντρωθούν μόνο στην ηλίθια πολιτική μιας παράδοξης παράνομης μομφής”, δήλωσε ο Gidley χαρτί σε μια δήλωση.

“Είναι κάτι περισσότερο από αηδιαστικό, καταθλιπτικό και ντροπιαστικό για τις άνανδρες ανώνυμες πηγές που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία – είναι σαφής απειλή για αυτή τη μεγάλη χώρα”.

Μια γνωστή πηγή δήλωσε στο CNN ότι οι επιτροπές πληροφοριών του Κογκρέσου ενημερώθηκαν σχετικά με τον απειλή του κορωνοϊού που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι αναφορές πληροφοριών δεν προέβλεπαν πότε θα μπορούσε να χτυπήσει ο ιός τις ΗΠΑ ή να προτείνει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε απάντηση, ανέφερε η πηγή.

Οι αναφορές παρακολούθησαν την εξάπλωση του ιού στην Κίνα και στη συνέχεια σε άλλες χώρες και προειδοποίησαν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ελαχιστοποιούσαν τον αντίκτυπο.

Μάταιη προσπάθεια

Στο πλαίσιο της διοίκησης, οι βοηθοί του Trump προσπάθησαν μάταια να τον πείσουν για τη σοβαρότητα του ιού, σύμφωνα με το Post.

Ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Alex Azar, δεν μπόρεσε να συζητήσει για τον ιό με τον Τραμπ μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, ανέφεραν δύο ανώτεροι υπάλληλοι της διοίκησης στην Post – σε κάποιο σημείο μάλιστα ο Πρόεδρος τον διέκοψε για να ρωτήσει πότε θα επαναληφθούν οι πωλήσεις αρωματισμένων προϊόντων.

Αργότερα, τον Ιανουάριο, οι βοηθοί συναντήθηκαν με τον τότε επικεφαλή του Λευκού Οίκου του προσωπικού Mick Mulvaney σε μια προσπάθεια να πείσει υψηλότερους αξιωματούχους για την παρακολούθηση του ιού. Με τον Διευθυντή του Συμβουλίου του Λευκού Οίκου εσωτερικής πολιτικής Joe Grogan να υποστηρίζει ότι αν ο Λευκός Οίκος πληγεί σοβαρά από τον ιό, ένα θέμα που πιθανόν να είναι μπροστά στο επίκεντρο για μήνες, ο Τράμπ θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να χάσει την επανεκλογή του.

Ο Mulvaney ακολούθησε τακτικές συναντήσεις, παρόλο που αξιωματούχοι είπαν ότι ο Τραμπ δεν έλαβε σοβαρά τον ιό επειδή δεν πίστευε ότι είχε κυκλοφορήσει εκτενώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος φαινόταν επίσης να αρνείται την απειλή του ιού υπέρ της πίστης των πληροφοριών που παρείχε ο κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, ανέφερε η εφημερίδα.

Δημόσια χειραγώγηση κορωνοϊού

Οι υπάλληλοι της διοίκησης δήλωσαν στην Post ότι ακόμα και αφού ορισμένοι από τους συμβούλους της επέμεναν ότι η Κίνα έδινε ανακριβή στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητας από την ασθένεια, ο Τράμπ ανέδειξε δημόσια τη χειραγώγηση του κορωνοϊού από την Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε μια συνάντηση του Φεβρουαρίου, ο Τραμπ υποστήριξε ότι εάν ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Xi, το Πεκίνο θα ήταν λιγότερο πιθανό να μοιραστεί το πώς χειρίζεται το ξέσπασμα. Ακόμη και όταν οι υποθέσεις έφτασαν στις ΗΠΑ, το Trump αντιτάχθηκε στο χαρακτηρισμό του ιού ως σοβαρή απειλή, ανέφερε το άρθρο.

Δύο ανώτερα στελέχη διοίκησης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ενώ επέστρεφε από την Ινδία, ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι τα ανώτερα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επίσημα Nancy Messonnier, ήταν τρομαγμένα με την εκτίμηση των επενδυτών στα τέλη Φεβρουαρίου, πως οι αλλαγές στην κανονική ζωή θα μπορούσαν να είναι «σοβαρές» υπό το φως της εξάπλωσης .

Πηγή: Piperata.gr

Παλαιότερα άρθρα: