Washington Post: Στροφή 180 μοιρών του Τραμπ μετά την κατάρρευση των δημοσκοπήσεων

Διαβάστε επίσης

Ο Πρόεδρος Τραμπ ενώ ήταν ανυπόμονος όταν το Κογκρέσο μείωσε τους φόρους μισθοδοσίας – έως ότου ξαφνικά υποχώρησε. Απαίτησε να ανοίξουν ξανά όλα τα σχολεία του έθνους για το εξάμηνο του φθινοπώρου – έως ότου, ξαφνικά, υποχώρησε. Επέμεινε να συμπληρώσει κάθε θέση στον εορτασμό της Εθνικής Συνέλευσης των Ρεπουμπλικανών – έως ότου ξαφνικά ακύρωσε την εκδήλωση. Και αρνήθηκε να φορέσει μάσκα δημόσια – έως ότου ξαφνικά το έκανε και μεταμορφώθηκε σε ευαγγελιστή της μάσκας.

Για τον Τραμπ, αυτή ήταν μια εβδομάδα υποχώρησης. Αντί να λυγίσει τους άλλους στη θέλησή του, ο πρόεδρος ήταν αυτός που υποχωρεί από τις μακροχρόνιες θέσεις του ενάντια στην αντίσταση από συναδέλφους Ρεπουμπλικάνους ή λαϊκή αντιπολίτευση, προσπαθώντας να αναζωογονήσει την εκστρατεία επανεκλογής του, ενώ ο κοροναϊκός συνεχίζει να καταστρέφει το έθνος.
Αποδυναμωμένος πολιτικά από την απάντησή του στην πανδημία, ο Τραμπ άλλαξε πορεία αφού οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι θέσεις του δεν ευθυγραμμίζονταν με τη στάση του κοινού ή – όπως συνέβη με τη μείωση της φορολογίας μισθοδοσίας – οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του στο Κάπιτολ Χιλ αρνήθηκαν να προωθήσουν τα συμφέροντά του.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια των 3½ ετών στο αξίωμά του, ο Τραμπ έλεγχε σε μεγάλο βαθμό τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, υπαγορεύοντας αποτελεσματικά την ατζέντα τους και, εάν χρειαζόταν, τους εξανάγκαζε να ψηφίσουν, όπως θεώρησε. Αυτό κάνει την αντιπολίτευση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και των Δημοκρατικών, στη μείωση της φορολογίας των μισθών που ο Τραμπ έχει πιέσει έντονα στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για ένα νέο ομοσπονδιακό πακέτο τόνωσης ακόμη πιο αξιοσημείωτο.

Ο Τραμπ είχε από καιρό ζητήσει μείωση των φόρων μισθοδοσίας που χρηματοδοτούν την Κοινωνική Ασφάλιση, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να μην υπογράψει ένα νομοσχέδιο τόνωσης που δεν περιλαμβάνει. Ωστόσο, στις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, η μείωση του φόρου μισθοδοσίας απομακρύνθηκε, με πολλούς γερουσιαστές του GOP να απορρίπτουν την ιδέα του. Ο Τραμπ έφερε προ των ευθυνών τους τους Δημοκρατικούς για τη μη συμπερίληψη της φορολογικής περικοπής, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι το σκότωσαν.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ προσπάθησαν να μειώσουν την απώλεια, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος και η ομάδα του δεν περίμεναν ποτέ τη μείωση της φορολογίας μισθοδοσίας να καταλήξει στην τελική νομοθεσία και ότι ήταν φυσικό αποτέλεσμα για την πρόταση να μην τεθεί προς ψήφιση.
Συνολικά, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν τον χαρακτηρισμό της ξαφνικής υποστήριξης του προέδρου για χρήση μάσκας και ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, ως υποχώρηση. Υποστήριξαν ότι ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους και ότι οι ενέργειές του είχαν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό, όχι αντίδραση στην πολιτική του θέση.

Στις μάσκες, ο Τραμπ για μήνες αρνιόταν να φωτογραφηθεί δημόσια φορώντας μάσκα και μάλιστα κορόιδευε ανθρώπους που κάλυπταν τα πρόσωπά τους. Όμως νωρίτερα αυτό το μήνα κατά την επίσκεψη του στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed φόρεσε μάσκα, το ίδιο και αυτή την εβδομάδα σε διαδοχικές συνεντεύξεις Τύπου υποστήριξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες όποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί κοινωνική απόσταση.

Η αλλαγή του προέδρου προέκυψε όταν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες έκαναν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις πολιτείες τους και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ένα αυξανόμενο μερίδιο της δημόσιας υποστηριζόμενης χρήσης μάσκας και άλλων προληπτικών υγειονομικών μέτρων που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Πριν από την αλλαγή της πορείας αυτή τη βδομάδα στο Ρεπουμπλικανικό συνέδριο, ο πρόεδρος καθ ‘όλη την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού επέμενε να έχει πλήθος αντιπροσώπων και άλλων υποστηρικτών στην εκδήλωση. Αφού αξιωματούχοι στη Βόρεια Καρολίνα, λόγω περιορισμών υγείας, δεν μπορούσαν να εγγυηθούν μία πλήρη αίθουσα, ο Τραμπ μετέφερε τον εορτασμό στο Τζάκσονβιλ, όπου οι ηγέτες της πολιτείας και των τοπικών αρχών ήταν πιο πρόθυμοι να αποδεχθούν τα αιτήματά του.

Ο Τραμπ έκτοτε συμφώνησε με την πραγματικότητα ότι ο ιός επιδεινώνεται – σε αντίθεση με την εξαφάνιση, όπως είχε προβλέψει ότι – και ότι πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν για μαζικές συγκεντρώσεις και θέλουν να προχωρήσουν προσεκτικά, σύμφωνα με έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο της διοίκησης. σχετικά με τους υπολογισμούς λήψης αποφάσεων του Τραμπ.

Η Margie Omero είπε ότι πιστεύει ότι αυτό που έκανε ο Τραμπ είναι « να περιμένει να καταρρεύσουν τελείως οι δείκτες προκειμένου στην συνέχεια να προσπαθήσει να βρει ενέργειες που μπορεί να υποστηρίξουν περισσότεροι άνθρωποι».

“Όσο κι αν προσπαθεί να δυσφημίσει την ψηφοφορία, γνωρίζουμε ένα πράγμα γι ‘αυτόν – ζει για δημόσια έγκριση περισσότερο από τη δημόσια υπηρεσία”, πρόσθεσε ο Omero. «Φαίνεται λοιπόν να αντιδρά στην πολιτική του θέση».

Ο ιστορικός Ντάγκλας Μπρίκλεϊ πρότεινε ότι οι πρόσφατες κινήσεις του Τραμπ ήταν το λιγότερο μια αναγκαστική υποχώρηση από μια θέση αδυναμίας και περισσότερο μια αδέξια απόπειρα για το είδος της προεκλογικής τριγωνισμού που πραγματοποιήθηκε σε διάφορους βαθμούς επιτυχίας από τους Νίξον, Μπιλ Κλίντον και άλλους προηγούμενους προέδρους.

«Ο Τραμπ προσπαθεί να κάνει μια τεράστια επαναφορά», είπε ο Μπρίκλεϊ. «Ακριβώς όπως το νέο« νέο Νίξον », αυτό θα είναι το« νέο Τραμπ. . . . Ακριβώς όταν νομίζετε ότι ένας πολιτικός έχει πέσει, μπορείτε να πάρετε μια αλλαγή. Αυτά είναι τα παιχνίδια που παίζουν οι πολιτικοί. ”

Washington Post: Trump’s week of retreat: The president reverses course as the coronavirus surges out of control
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: