Ξεφεύγει η κατάσταση στις ΗΠΑ: Από τη μια το κίνημα black lives matter και από την άλλη οι προτροπές Τραμπ για νοθεία με διπλή ψήφο

Διαβάστε επίσης

Δυο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο καθώς όπως έχει γίνει πλέον σαφές αντιπαρατίθενται οι δύο κόσμοι που έως τώρα συνυπήρχαν δύσκολα μεν, αλλά κατά βάση ειρηνικά…

Ενώ οι διαδηλώσεις και η ένταση κατά των θανάτων μαύρων πολιτών από τη αστυνομική βία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με ασύλληπτα μεγάλους ρυθμούς μέσα στον πληθυσμό, ο πρόεδρος Τραμπ κάτι ότι μπορεί για να οξύνει το κλίμα, προφανώς για να συσπειρώσει δικό του κοινό και να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα με τον Τζο Μπάιντεν.

Η βασική του στρατηγική είναι να δημιουργήσει από τώρα αμφιβολίες για την ενδεχόμενη ήττα του αμφισβητώντας, για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ, την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου που όπως όλα δείχνουν θα προτιμηθεί από μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος λόγω κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε χθες Τετάρτη στους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα να ψηφίσουν δύο φορές στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μία μέσω επιστολής και μία διά ζώσης, για να δουν αν έχει προσμετρηθεί η ψήφος τους

«Οπότε αφήστε τους να τη στείλουν (την ψήφο) και αφήστε τους να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό WECT-TV του Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου. «Και αν το σύστημα είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε προφανώς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν» διά ζώσης, πρόσθεσε.

Ακτιβιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, εκτιμώντας ότι υποκινεί στην παραβίαση των νόμων και κάλεσαν τους πολίτες να μην ακούσουν τις προτροπές του.

«Είναι παράνομο να ψηφίζει κανείς δύο φορές. Μην ακούτε τον πρόεδρο», τόνισε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) στο Twitter.

Παράλληλα, απηχώντας τις δηλώσεις Τραμπ, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι η επιστολική ψήφος είναι ευάλωτη στη νοθεία.

“Από λογική άποψη είναι πολύ ανοιχτό στη νοθεία και στον εξαναγκασμό. Είναι απερίσκεπτο και ριψοκίνδυνο. Οι άνθρωποι παίζουν με τη φωτιά,” δήλωσε ο Μπαρ στη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.

Η επιστολική ψήφος δεν είναι κάτι καινούριο για τις ΗΠΑ, σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους επέλεξε τη μέθοδο αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε αυτό το κλίμα της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ο πρόεδρος Τραμπ έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα υπογράφοντας μνημόνιο με το οποίο απειλεί να αναστείλει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πόλεις όπου επικρατεί η «ανομία», ανάμεσά τους το Σιάτλ, το Πόρτλαντ, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει τα δολάρια των φορολογουμένων να χρηματοδοτούν πόλεις που αφήνονται να μετατραπούν σε ζώνες ανομίας», αναφέρει το κείμενο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Είναι προφανές ότι δυο μήνες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και με το αποτέλεσμα ανοικτό όλα είναι πιθανά στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της.

Παλαιότερα άρθρα: