Η χειρότερη χημική επίθεση των τελευταίων χρόνων στη Συρία

xhmika
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένας από τους χειρότερους χημικούς βομβαρδισμούς στη Συρία μετέτρεψε σε τοξική ζώνη μια περιοχή στα βόρεια της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των επαναστατών, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή για τη συνεχώς αυξανόμενη κυβερνητική ατιμωρησία στη διάρκεια των έξι χρόνων συριακού εμφυλίου πολέμου.

Οι Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Trump, επέρριψαν κατηγορίες στη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Bashar al-Assad και κάλεσαν τους προστάτες του, τη Ρωσία και το Ιράν, να ενεργήσουν ώστε να μην επαναληφθεί κάποιο ενδεχόμενο έγκλημα πολέμου.

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχασαν τη ζωή τους μετά από εισπνοή δηλητηρίου με απαγορευμένες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μάρτυρες, γιατρούς και διασώστες. Οι ίδιοι είπαν ότι η τοξική ουσία εξαπλώθηκε αφότου πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψη βομβών τις πρώτες πρωινές ώρες. Να αναφερθεί επίσης ότι και ορισμένοι διασώστες προσβλήθηκαν από τις χημικές ουσίες και κατέρρευσαν λόγω της επαφής τους με τους νεκρούς.

Το υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης Υπουργείο Υγείας στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, ανακοίνωσε ότι 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δίδοντας παράλληλα και λεπτομερή λίστα με τα ονόματά τους. Ωστόσο, νεκροί εξακολουθούν να εντοπίζονται και ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο δείκτης του τραγικού απολογισμού ανέρχεται σε 100.

Η κυβέρνηση του Assad, ο οποίος παρέδωσε ολόκληρο το χημικό του οπλοστάσιο σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν, έπειτα από μια μεγάλη χημική επίθεση που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών απεφάνθησαν ότι πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις του, αρνήθηκε ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις ευθύνονταν για την τελευταία αυτή επίθεση, κατά την προσφιλή του πρακτική κάθε φορά που χρησμιποιούνται χημικά πυρομαχικά στη Συρία.

Επιπρόσθετα, μια δήλωση του συριακού στρατού θέτει προ των ευθυνών τους τους αντάρτες και υπογραμμίζει ότι οι επαναστάτες κατηγορούν το στρατό για χρήση τοξικών όπλων «κάθε φορά που αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους των υποστηρικτών τους».

Εντούτοις, μόνο ο συριακός στρατός είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο να προβεί σε εναέρια επίθεση όπως αυτή που έπληξε τους αντάρτες στην πόλη Khan Sheikhoun.

Η Ρωσία από την πλευρά της προσφέρει μια εναλλακτική εξήγηση. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνάς της, ο υποστράτηγος Igor Konashenkov, είπε ότι τα συριακά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν αποθήκες των ανταρτών που περιείχαν τοξικές ουσίες, οι οποίες επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν με τη μορφή χημικών όπλων.

Μάρτυρες της επίθεσης είπαν ότι άρχισε πριν από τις 7 το πρωί τοπική ώρα. Πολλές φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από ακτιβιστές και κατοίκους έδειχναν παιδιά και  ενήλικες με έντονη δύσπνοια, ή να κείτονται ακίνητοι στη λάσπη την ώρα που οι διασώστες προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τουλάχιστον 10 παιδιά.

Πηγή: New York Times

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε