Χρειάζεται πολιτική αντικινήτρων για τη μετανάστευση

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και στα Δωδεκάνησα λόγω της πολιτικής προσέλκυσης μεταναστών. Η αύξηση σε σχέση με πέρσι είναι της τάξης του 598% επάνω. Καθημερινά δεχόμαστε περί τους 2.000 μετανάστες μέσω των θαλασσίων συνόρων μας. Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι ασφυκτική ενώ τα επεισόδια και οι συμπλοκές καθημερινό φαινόμενο.

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι αναγκασμένη να δέχεται αρκετά μεγάλο μέρος μεταναστών. Βεβαίως, το ζήτημα είναι να δέχεται όσο δυνατόν πιο λίγους. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται πολιτική αντικινήτρων ώστε να αντιληφθούν πως η Ελλάδα δεν είναι μαγνήτης μεταναστών. Η αποτροπή, η επαναπροώθηση, τα κέντρα κράτησης – φιλοξενίας, η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για επανεισδοχή μεταναστών, οι απελάσεις, η θέσπιση αυστηρών νόμων για τους διακινητές, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας, η συγκρότηση κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής είναι ορισμένα μόνον μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Ελλάδα από μόνη της αδυνατεί να διαχειριστεί τις γιγαντιαίες και διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Γι’ αυτό και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με ποσόστωση μεταναστών ανά χώρα και παροχή ασύλου σε όσους κρίνεται ότι είναι πρόσφυγες. Δυστυχώς, καλός ο ανθρωπισμός αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε εξωτερική και εσωτερική πολιτική με βάση το συναίσθημα αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τον ορθολογισμό.

Παλαιότερα άρθρα: