Υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης η ΕΚΤ – Τι δηλώνει ο εκπρόσωπός της στην Αθήνα

ekt
Διαβάστε επίσης

Ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με τον τρόπο αυτόν, σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Ν» λίγες ώρες πριν από την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, τεκμηριώνει τη θέση της ΕΚΤ για μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Ωστόσο, η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ επιλέγει να μην τοποθετηθεί σε αυτήν τη φάση για το ενδεχόμενο εφαρμογής του αφορολόγητου το 2019 αντί το 2020, όπως και για το σενάριο χρονικής παράτασης του προγράμματος. Ιδιαίτερα προσεκτική εμφανίζεται απέναντι στη συζήτηση που συντηρεί το ΔΝΤ αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Ως προς την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο κ. Ντρούντι μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».

Αναφορικά με τα πρόσφατα stress tests, τονίζει ότι «δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας», υπογραμμίζοντας επί της ουσίας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποια είναι αναλυτικά τα μηνύματα που στέλνει η ΕΚΤ για τους πλειστηριασμούς, τις καταθέσεις, τα capital controls και το χρέος.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Παλαιότερα άρθρα:

3 απαντήσεις στο “Υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης η ΕΚΤ – Τι δηλώνει ο εκπρόσωπός της στην Αθήνα”

  1. 598403 970453It was any exhilaration discovering your internet site yesterday. I arrived here nowadays hunting new items. I was not necessarily frustrated. Your suggestions following new approaches on this thing have been beneficial plus an superb assistance to personally. We appreciate you leaving out time to write out these items and then for revealing your thoughts. 503765

Σχολιάστε