Υπεύθυνος και ο συνοδηγός, πλέον, στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

41f5deb0c11ad727a2ebb8ea8020e1c5_XL
Διαβάστε επίσης

Με… ιστορικής σημασίας απόφαση του Αρείου Πάγου, το 30% της ευθύνης για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ανήκει πλέον και στον συνοδηγό!

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη όταν οι συγγενείς νεαρού που τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο στην Κρήτη, κατέθεσαν προσφυγή διεκδικώντας αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και τα έξοδα κηδείας του άτυχου συνοδηγού.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Αρείου Πάγου από τα πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι «ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση». Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζεται «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα».

Ως αποτέλεσμα, οι δικαστές κατέληξαν στο ότι: «το ποσοστό συνυπαιτιότητας του θανόντος συνοδηγού στη ζημία που υπέστη εξαιτίας του ατυχήματος λόγω αυτοδιακινδυνεύσεως, πρέπει να προσδιορισθεί σε 30%».

Έτσι, αν και ο Άρειος Πάγος άναψε το πράσινο φως για αποζημίωση στους συγγενείς, κρίθηκε πως πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%.

Παλαιότερα άρθρα:

6 απαντήσεις στο “Υπεύθυνος και ο συνοδηγός, πλέον, στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ”

Σχολιάστε