ΥΠΕΞ Τουρκίας: Ο Μηταράκης διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για τους μετανάστες

Διαβάστε επίσης

Επίθεση στον Νότη Μηταράκη για όσα δήλωσε σε κυριακάτικη συνέντευξή του στο “Έθνος» εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης σε ερώτηση για τον ρυθμό επιστροφής μεταναστών στη γείτονα, ισχυρίστηκε ότι «η Κοινή ∆ήλωση ΕΕ – Τουρκίας δεν εφαρµόζεται στην πράξη, µε ευθύνη της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές, µε πρόσχηµα τον κορονοϊό. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αναθεώρησή της µε τρόπο που θα άρει τον γεωγραφικό περιορισµό στα νησιά µας και θα έχει δεσµευτικό χαρακτήρα ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις».

Μία δήλωση που δεν άρεσε στην Τουρκία που εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιτίθεται στον κ. Μηταράκη και μεταξύ άλλων υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, και ως εκ τούτου έχουν μειωθεί κατά 92% οι παράνομες ροές προς την Ευρώπη, η οποία είναι εκείνη, που δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

«Βάσει της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, η χώρα μας έχει συμφωνήσει στην επανεισδοχή μόνο των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημά τους για διεθνή προστασία κι εκείνων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Μέχρι σήμερα, έχουν επιστρέψει με τις παραπάνω προϋποθέσεις 2.139 παράνομοι μετανάστες από την Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ωστόσο η Ελλάδα, κατά παράβαση των συμφωνιών της ΕΕ και των διεθνών της υποχρεώσεων, δεν δέχεται νέες αιτήσεις και προσπαθεί να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, παραβιάζοντας τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι την τακτική αυτή της Ελλάδας την έχουν επικρίνει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

«Από την άλλη πλευρά, λόγω της επιδημίας του Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνονται μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Η ΕΕ, χάρη της προστασίας της δημόσιας υγείας, έχει αναβάλει προσωρινά το πρόγραμμα επανεγκατάστασής τους που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Και για τον ίδιο λόγο, η χώρα μας έχει σταματήσει να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, έχοντας βέβαια ενημερώσει σχετικά τις ελληνικές αρχές», σημειώνεται.

Tο τουρκικό ΥΠΕΞ, μάλιστα, “συμβουλεύει” την Ελλάδα να λάβει μέτρα στους καταυλισμούς της, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία του κορονοϊού στους πρόσφυγες-μετανάστες.

«Η θλιβερή κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα έχει καταγραφεί και από Ελληνίδα δημοσιογράφο, η οποία μελετώντας την κατάσταση στους καταυλισμούς της Τουρκίας, σημείωσε ότι πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα. Προτείνουμε στην Ελλάδα να λάβει μέτρα πριν προκύψει κάποια ανθρώπινη συμφορά στους καταυλισμούς λόγω της επιδημίας και να επιδείξει σεβασμό στη ζωή και την υγεία των προσφύγων-μεταναστών», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παλαιότερα άρθρα: