Υπόθεση Novartis: Οι «βρώμικες» μίζες των πολιτικών και οι «καθαρές» των γιατρών

Διαβάστε επίσης

Είναι προφανές ότι το σκάνδαλο με τα φάρμακα υπάρχει και είναι παγκόσμιο. Και φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην έχει το δικό της μερίδιο σε αυτό το πάρτι που έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία ότι η εταιρεία Novartis είναι μια από εκείνες που -όλα δείχνουν ότι- χρησιμοποιούσε κάθε θεμιτή και αθέμιτη μέθοδο προκειμένου να αυξάνει το μερίδιο της αγοράς και τα κέρδη της. Δεν είναι όμως η μόνη.

Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οι οκτώ υπουργοί που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Novartis έχουν πάρει μίζες, όπως καταγγέλλουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έως τώρα, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Όμως είναι σίγουρο, ότι ανεξαρτήτως από την πορεία της υπόθεσης στη Βουλή, η έρευνα συνεχίζεται. Και στο τέλος, θα αποδειχθεί αν υπάρχουν ένοχοι πολιτικοί στην Ελλάδα.

Αυτό που όμως είναι επίσης σίγουρο είναι το γεγονός ότι χιλιάδες γιατροί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί είχαν δεχθεί να συμμετέχουν σε αυτή τη ληστεία κατά του ελληνικού δημοσίου και των ελλήνων φορολογούμενων.

Και αυτό δεν το συζητά κανείς. Αναφέρεται μεν ακροθιγώς, αλλά σκεπάζεται από τις εντυπώσεις που προκαλούν τα ηχηρά ονόματα των πολιτικών.

Προφανώς είναι ευκολότερο να στοχοποιήσεις και να καταγγείλεις πολιτικούς, ενδεχομένως να τους δικάσεις και αν αποδειχθούν ένοχοι να τους καταδικάσεις.

Και είναι απείρως δυσκολότερο να δικάσεις και να καταδικάσεις χιλιάδες γιατρούς και εκατοντάδες μεγαλογιατρούς με την κατηγορία της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος, της απιστίας και ότι άλλο προκύπτει από τις πράξεις τους. Σκεφτείτε λοιπόν ξαφνικά, τα νοσοκομεία να πρέπει να απολύσουν μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες από τα κορυφαία τους στελέχη, λογαριασμούς να δεσμεύονται και περιουσιακά στοιχεία να δημεύονται υπέρ του δημοσίου. Ότι πιο κοντινό στην… κόλαση.

Αν μάλιστα συγκρίνουμε τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις δύο υποθέσεις τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί για τους οποίους θα αποδειχθεί ότι έχουν πάρει μίζες πρέπει να μην τιμωρηθούν, κάθε άλλο μάλιστα. Όμως, τα έως τώρα στοιχεία δεν αποδεικνύουν αυτή την αδιαμφισβήτητη ενοχή.

Αντιθέτως, τα στοιχεία για τη μηχανή που είχε στηθεί, τουλάχιστον στην Ελλάδα, σε σχέση με το λάδωμα χιλιάδων γιατρών είναι πέραν πάσης αμφιβολίας υπέρ αρκετά για να ξεκινήσει μια γιγαντιαία επιχείρηση κάθαρσης του ιατρικού σώματος από τους επίορκους.

Το FBI έχει δουλέψει συστηματικά και έχει περιγράψει με ακρίβεια αυτό που οι Έλληνες πολιτικοί και δικαστές έκαναν τόσα χρόνια ότι δεν έβλεπαν.

Και μόνο τα έγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα είναι αρκετά για να αντιληφθούμε το σχέδιο και τον τρόπο εφαρμογής του.

Ως πυλώνες του προγράμματος χρηματισμού από τη φαρμακοβιομηχανία οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν:

  • Συνέδρια και πολυτελή ταξίδια,
  • Ηλεκτρονικά πάνελ,
  • Εικονικά τιμολόγια και
  • Απευθείας πληρωμές στους γιατρούς

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, το σχέδιο επίτευξης περισσότερων συνταγογραφήσεων της Novartis μέσω παράνομων πρακτικών, εκτελούσε -ο ένας από τους δυο βραχίονες της πολυεθνικής- η εταιρεία Sandoz. Αυτή πλήρωνε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα σε σαββατοκύριακα ψυχαγωγίας στο εξωτερικό με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ίδιοι αποδέχονταν την πρόταση της να συνταγογραφήσουν περισσότερα σκευάσματα της.

Ενδεικτικά, ως τέτοιο ταξίδι περιγράφεται και η αποστολή 50-60 Ελλήνων γιατρών το 2011 σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη με όλα τους τα έξοδα να καλύπτονται από πιστωτική κάρτα της εταιρείας. Σε μία άλλη περίπτωση, 120 γιατροί ταξίδεψαν μέχρι το Κιότο της Ιαπωνίας απολαμβάνοντας διακοπές επτά ημερών αφού δεν παρακολούθησαν το συνέδριο αλλά έλαβαν την τελευταία μέρα του το πιστοποιητικό παρακολούθησης! Το κόστος για την εταιρεία ανήλθε σε 5.000 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος είχε συνταγογραφήσει περισσότερες από 100 φορές για την Novartis, με τα 2.000 ευρώ να αφορούν στην ψυχαγωγία του.

Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης των συνταγογραφήσεων της εταιρείας μέσω δωροδοκίας των γιατρών, οι οποίοι επιλέγονταν να συμμετάσχουν επί πληρωμή στη συγκέντρωση πληροφοριών για έρευνα προώθησης. Οι αντιπρόσωποι της εταιρείας «ενημέρωναν τους γιατρούς ότι θα έπαιρναν 500-1000 ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της Novartis. Ο μέσος όρος που πληρώνονταν σε κάθε γιατρό την φορά ήταν 500 ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι τα 1000 ευρώ θα φάνταζαν ιδιαιτέρως μεγάλο και ύποπτο ποσό για έρευνα αγοράς. Η συνταγογράφηση για κάθε γιατρό ήταν ένας μέσος όρος 1,5 κουτιά».

Στόχος της εταιρείας ήταν να δωροδοκηθούν 400 γιατροί. Αρχικά έλαβαν παράνομες πληρωμές 100 γιατροί και ακολούθησαν άλλοι 100. Η εταιρεία «διέκρινε ελκυστικούς (πρόθυμους) γιατρούς εφαρμόζοντας ένα σύστημα κατάταξης. Οι γιατροί χωρίζονταν σε κατηγορία Α, Β ή Γ με βάση τον αριθμό των ασθενών που κάθε γιατρός θεράπευε με φάρμακα της Novartis». Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «στην πρώτη κατηγορία ανήκαν οι γιατροί ‘φίλοι’ της Novartis, στη δεύτερη αυτοί που ήταν στη μέση και στην τρίτη, ανήκαν αυτοί που δεν ήταν φίλοι με την Novartis». Μάλιστα, όταν το 2009 η εταιρεία υποχρέωσε τους γιατρούς να της δώσουν τηλεφωνικούς αριθμούς ασθενών για να επικοινωνήσουν οι αντιπρόσωποί της και να επιβεβαιώσουν ότι λαμβάνουν φάρμακα της Novartis.

Στα τέλη του 2013 η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πάνελ εγκαταλείφθηκε. Οι διευθυντές πωλήσεων της εταιρείας συνέτασσαν λίστες με τους γιατρούς που έπρεπε να πληρωθούν και η καταβολή των χρημάτων γινόταν πλέον απευθείας. Όλες οι παράνομες πληρωμές προς τους Έλληνες γιατρούς για τις υπηρεσίες συνταγογράφησης πραγματοποιούνταν μέσω του εταιρικού προγράμματος EXACTLY. Τα χρήματα αυτά στέλνονταν απευθείας από τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Όμως τα αποδεικτικά στοιχεία έπρεπε να καταστραφούν. Για το λόγο αυτό η Novartis είχε εκπονήσει το σχέδιο των «καθαρών ημερών». Επρόκειτο για οδηγίες προς τους εργαζόμενους ώστε να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το εταιρικό πληροφοριακό σύστημα.

Στην αρχή οι «καθαρές μέρες» πραγματοποιούνταν μία φορά τον χρόνο και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε δύο και τρεις. «Οι διευθυντές του τμήματος πληροφορίας της τεχνολογίας πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν τους εργαζόμενους στην καταστροφή συγκεκριμένων στοιχείων…

Οι εργαζόμενοι παρέλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο «καθαρή μέρα» από το τμήμα τεχνολογίας και πληροφορίας της Ελλάδας. Οι καθαρές μέρες έτρεχαν στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο του 2017. Το θέμα της εκκαθάρισης είχε να κάνει με έγγραφα σχετιζόμενα με τις πληρωμές γιατρών».

Είναι προφανές ότι οι εκατοντάδες πλασιέ των φαρμακευτικών εταιριών που κατακλύζουν καθημερινά τα νοσοκομεία, αλλά και τα ιδιωτικά ιατρεία γνωρίζουν πολύ καλά τις μεθόδους. Προφανώς δεν είναι τόσο δύσκολο, ορισμένοι από αυτούς να μιλήσουν για πρόσωπα, πράγματα, μεθόδους και χρήματα. Οι μίζες είχαν μεσάζοντες και σίγουρα έχουν αφήσει ίχνη.

Όσον αφορά, τους πολιτικούς, το ξαναλέμε. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ακόμη όμως κι αν μπουν στη φυλακή όλοι όσοι κατηγορούνται σήμερα, αν δεν τιμωρηθούν οι υπόλοιποι τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Το σύστημα θα αναδιοργανωθεί και θα συνεχίσει. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Υ.Γ. Μπορεί όποιος θέλει να βρει πολύ εύκολα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δεκάδες άρθρα που περιγράφουν με απόλυτη καθαρότητα το πάρτι που είχαν στήσει στην Ελλάδα εταιρείες φαρμάκων. Πως λειτουργούσαν για ποιο λόγο η φαρμακευτική δαπάνη είχε πολλαπλασιαστεί, πόσα έχανε κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος κ.λπ. Προφανώς οι αρμόδιοι υπουργοί, οι βουλευτές, οι εισαγγελείς, οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και πολλοί άλλοι είχαν σοβαρότερα θέματα για να ασχοληθούν.

Παλαιότερα άρθρα: