Υψώθηκε μετά από 54 χρόνια η σημαία των ΗΠΑ στην Κούβα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Παρουσία του υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι, υψώθηκε η σημαία των ΗΠΑ στην πρεσβεία τους στην Κούβα. Στην τελετή που έλαβε χώρα την έπαρση της σημαίας έκαναν αμερικανοί πεζοναύτες. Στην τελετή συμμετείχαν επίσης οι τρεις απόστρατοι πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961, οι οποίοι ήταν και εκείνοι που την παρέδωσαν εχθές στους νεότερους συναδέλφους τους.
Είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά κινήσεων που σηματοδοτούν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών που για πάνω από μισό αιώνα, ήταν διακεκομμένες ως συνέπεια του ψυχρού πολέμου. Πριν από μικρό διάστημα έγινε και η αντίστοιχη τοποθέτηση της Κουβανικής σημαίας έξω από το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πριν την τελετή, σε ομιλία του ο Τζον Κέρι, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στην Κούβα αλλά αναγνώρισε ότι είναι ο κουβανικός λαός που πρέπει να καθορίσει το μέλλον του. «Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη· όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα· όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σ’ αυτούς τους οποίους υπηρετούν· και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πάντως ο Φιντέλ Κάστρο, δεν έκανε πρόσφατα καμία ιδιαίτερη δήλωση για το ιστορικό γεγονός, ενώ αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν ποσά που οι ΗΠΑ χρωστούν στην Κούβα, ως αποτέλεσμα του πολυετούς εμπάργκο.

Παλαιότερα άρθρα: