Ζει ο Μπεν στη Θεσσαλονίκη; – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Σε σωφρονιστικό κατάστημα ψάχνουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. τον Μπεν Νίντχαμ, 24 χρόνια μετά την εξαφάνισή του από την Κω, σε ηλικία μόλις 21 μηνών. Μία καταγγελία που έγινε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης ενεργοποίησε πάλι τις αρχές και ήδη έχει ζητηθεί έλεγχος DNA, για να συγκριθούν τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου γυναίκα τηλεφώνησε σε υπηρεσία της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Υποστήριξε πως γνωρίζει ότι ο Μπεν Νίντχαμ, που εξαφανίστηκε στην Κω, είναι ένας 26χρονος, ο οποίος εκείνη την περίοδο κρατούνταν για ναρκωτικά στις φυλακές Διαβατών και ζει εδώ και χρόνια με οικογένεια στη δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως η γυναίκα, ενδεχομένως από φόβο, δεν αποκάλυψε τα πραγματικά της στοιχεία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, καθώς η ίδια έδωσε ονοματεπώνυμο. Αυτό δείχνει ότι σκοπός της δεν είναι η αμοιβή που έχουν ανακοινώσει οι συγγενείς του εξαφανισμένου Μπεν και η βρετανική αστυνομία, η οποία φτάνει τις 10.000 λίρες.

Σύμφωνα με την ”Μακεδονία”, η γυναίκα που έκανε την τηλεφωνική αναφορά στις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται να μετέφερε ειδικές λεπτομέρειες για τη ζωή του συγκεκριμένου νεαρού μέσα στην οικογένεια. Ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά του είναι ίδια με αυτά του Μπεν Νίντχαμ και πως γνωρίζει ότι το παιδί εμφανίστηκε στην οικογένεια από την ίδια ηλικία στην οποία ο Βρετανός εξαφανίστηκε. Ακόμη είπε πως τώρα ο νεαρός είναι κρατούμενος στις φυλακές για υπόθεση ναρκωτικών.

Αστυνομικοί του τμήματος προστασίας ανηλίκων της ασφάλειας επεξεργάστηκαν τα στοιχεία που μετέφερε η καταγγέλλουσα σε άλλη υπηρεσία της ασφάλειας και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του προσώπου, για το οποίο μιλούσε. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 26χρονο κρατούμενο, που μέχρι πρόσφατα ήταν στα Διαβατά, ενώ τελευταία μετήχθη σε άλλη φυλακή και έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά του Μπεν, όπως τα έχουν αποτυπώσει σχεδιαστές, υπολογίζοντας την ανάπτυξή του με βάση τις φωτογραφίες που έχουν στα χέρια τους από την ηλικία που εξαφανίστηκε.

Η αναφορά της ασφάλειας Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκε αμέσως στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Κω, όπου ο φάκελος της εξαφάνισης του Μπεν Νίντχαμ εξακολουθεί να είναι ανοιχτός, ειδικά μετά την απόφαση των βρετανικών αστυνομικών αρχών να χρηματοδοτήσουν νέες έρευνες για τον εντοπισμό του, πιστεύοντας ότι ο Μπεν είναι ζωντανός. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής εντάσσεται και η «επιχείρηση Μπεν», που πραγματοποιεί η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσάιρ και μάλιστα πρόσφατα επιθεωρητές της βρετανικής αστυνομίας και συγγενείς του εξαφανισθέντα ήταν στην Ελλάδα.

Πηγές έλεγαν στη «Μακεδονία» ότι μετά την αστυνομική αναφορά ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει λήψη γενετικού υλικού από τον κρατούμενο, προκειμένου να συγκριθεί με τα στοιχεία του Μπεν Νίντχαμ. Μέχρι χθες δεν ήταν γνωστά τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης.

Πάντως, έρευνες στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταγγελίες, έγιναν και στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Οκτώβριο του 2013 ο εισαγγελέας της Κω είχε ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης, για να γίνει έλεγχος σε νεαρό που ζούσε την περίοδο εκείνη στον Δενδροπόταμο και ήταν ξανθός. Ο έλεγχος έγινε, με τη συναίνεση του 24χρονου τότε, όμως το αποτέλεσμα βγήκε αρνητικό.

Σχετικά με την πρόσφατη καταγγελία, αστυνομικοί έλεγαν στη «Μ» πως «μπορεί να έχει στοιχεία που είναι αξιοποιήσιμα όμως εάν δεν επιβεβαιωθεί το DNA, δεν έχει αξία». Πάντως έλεγαν ότι η γυναίκα φαίνεται να γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες για τη ζωή του συγκεκριμένου νεαρού.

Παλαιότερα άρθρα: