Ζητείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα για θέματα άμυνας & ασφάλειας!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στα τέλη Ιουνίου τοποθετείται η ημερομηνία υπογραφών μεταξύ της μεγάλης Ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου και της Τουρκίας για τον αγωγό TurkStream που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αντί την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο αντιπροέδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να αρχίσει απ’ αυτό το μήνα την κατασκευή του αγωγού αερίου, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο για να αντισταθμίσει την ξαφνική εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream, όμως η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα εξακολουθεί να μην έχει μονογραφηθεί — εξαιτίας της δυσκολίας να συμφωνηθούν οι τιμές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε τηλεγράφημά του.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο Αλεξάντρ Μετβέντεφ σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Είμαστε σύμφωνοι σε όλα, (…) δεν μένει παρά να υπογράψουμε επισήμως με έναν νέο υπουργό ή έναν νέο πρωθυπουργό», προσπαθώντας να διαλύσει τις όποιες υποψίες για προβλήματα στη συμφωνία της εταιρίας με την Τουρκία.

Σε 63 δισεκ. Κυβικά μέτρα αναμένεται να είναι η ροή φυσικού αερίου που θα παρέχει η Gaxprom στον αγωγό προκειμένου μέσω αυτού να χρηματοδοτηθεί η Ευρωπαική αγορά. Η λειτουργία του αναμένεται στα τέλη του 2016. Παράλληλα, είναι ενεργείς οι συζητήσεις της ετιαρίας με την Ελλάδα για την κατασκευή αγωγού που θα επεκτείνει τη μεταφορά του TurkStream στο Ελληνικό έδαφος από όπου και θα συνεχίζεται η τροφοδότηση της Ευρώπης. Μια συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για φέτος η Gazprom προβλέπει να παραδώσει στην Ευρώπη και την Τουρκία 153 έως 155 δισεκ. κυβικά μέτρα, έναντι 147 δισεκ. πέρυσι, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του κρατικού ομίλου, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παλαιότερα άρθρα: